CULTURA
Sant Julià aixeca el teló de la segona edició del festival de teatre al carrer
Setze companyies locals i foranes realitzaran 23 representacions pels carrers i places
Setze companyies provinents del Regne Unit, Catalunya, el País Basc, Itàlia i Andorra ocuparan places i carrers de Sant Julià de Lòria des d’avui fins diumenge com si fossin escenaris, per fer un total de 23 representacions de teatre al carrer.
Festac és un festival jove, amb ganes de créixer, el qual s’emmiralla en el Festival de Tàrrega, que presenta enguany una segona edició molt treballada malgrat tenir un pressupost limitat comparat amb altres festivals.
Del conjunt de la programació cal destacar dos aspectes, que s’aposta pels artistes d’Andorra, els quals han fet un gran esforç per estar-hi presents coneixedors de les limitacions pressupostàries i, d’altra banda, l’equilibri de gènere entre els artistes, amb una aposta clara per portar propostes artístiques creades i interpretades per dones on l’esperit femení és el centre.
Companyies del país com La Banda del Siscaró, amb una cercavila, un espectacle de foc i la narració del conte de La Senyoreta; Líquid Dansa, amb On/Off, un espectacle de llum, ombres i dansa; Aina Sánchez, amb Eclosió, que reflexionarà sobre la llibertat de l’individu en la societat; la Moixera, amb Maleta de Contes. El Testament del Llop, que explicarà una llegenda andorrana; JoDansa, que estrena Tempo, una coreografia queinvestiga el temps, i els Alumnes de Contemporani de l’Escola Líquid Dansa, que faranVer/Mut, una manera d’incorporar els espais exteriors del teixit comercial als escenaris del festival. I la producció pròpia de Festac, Murs, escrita i dirigida per Jaume Torra, director de l’Esbart Lauredià, que a través dels murs pintats a Sant Julià farà un viatge per la cultura, la literatura i la història andorrana.
Com a companyies foranes, el plat fort és Mira’t, de Jordi Panareda i la companyia Circ Pànic, un espectacle de gran format que juga amb l’equilibri, l’acrobàcia i l’humor, i fa una mirada cap a l’interior d’un mateix; Ho Hi Hu, que amb humor repassa alguns dels desastres històrics de la humanitat; Caterina, una proposta de titelles per a adults, un homenatge al record de les àvies; Tape That, un duet acrobàtic que destaca per la seva professionalitat i originalitat; Aliens, que en un altre espectacle itinerant passejarà pels carrers per interaccionar amb el públic; A la Fresca, on tres àvies surten amb una cadira gegant, reivindicant el carrer com a espai per a tothom, o L’Ou, una altra proposta itinerant.