La CEA vol flexibilitzar el còmput de la jornada laboral

La proposta se suma a una altra perquè les hores extraordinàries cotitzin a la CASS igual durant cert temps

El president de la CEA, Gerard Cadena, amb Sònia Yebra, de l'Eix Central.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Confederació Empresarial Andorrana (CEA) ha afegit una nova demanda al Govern al si del Consell Econòmic i Social (CES). Així, després que fa tan sols uns dies es conegués que havia sol·licitat que les hores extraordinàries cotitzin a la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) durant cert temps igual que les ordinàries, en la reunió d’aquest organisme de dijous passat va posar sobre la taula que sigui possible una flexibilització del còmput d’hores laborals dels treballadors.

El director de la CEA, Iago Andreu, va explicar que el Codi de relacions laborals ja permet actualment en els convenis dels diferents sectors econòmics que les empreses puguin variar la distribució horària setmanal, fent el còmput trimestral, semestral o anual, el que passa és que fins ara no s’ha pactat cap conveni col·lectiu al país. Per a la CEA, les trobades del CES no han de servir només per abordar l’increment salarial per a l’any vinent, sinó per veure també “què pot fer un tercer actor, que també és a la taula, que és el Govern”, per ajudar amb mesures concretes perquè les empreses no perdin competitivitat. Per la seva banda, la cotització de les hores extraordinàries, igual que les ordinàries, permetria a les empreses alliberar “alguns recursos no per compensar la pujada salarial, ja que hi ha moltes altres pujades de costos que han d’afrontar en aquest context inflacionista, però sí per donar una mica d’oxigen en aquesta situació”. “La ministra no ens ha dit ni que sí ni que no, però ens va dir que estudiarien les propostes”, va assenyalar Andreu.

La darrera reunió del CES no va incloure a l’ordre del dia la revisió salarial que el CES i la Unió Sindical d’Andorra estan intentant pactar per a l’any vinent. Tot i això, segons va manifestar Andreu, sí que es va parlar de la qüestió, tot i que va considerar que fins que no es conegui la inflació dels dos mesos vinents no es podrà afinar el possible augment salarial.

La intenció és presentar un acord conjunt i, en aquest sentit, totes les parts, inclòs el Govern, destaquen la bona sintonia amb què es treballa. “És una negociació complexa i, a més, tenim pel camí un IPC que sembla que és més alt del que s’esperava, i com més alta estigui la inflació més pressió hi haurà per part de les persones assalariades perquè augmentin els sous, però també més difícil serà per a les empreses, perquè més es disparen la resta de costos”, va explicar Andreu. Tot plegat comporta, segons el director de la CEA, que l’escenari s’hagi “complicat una mica”, i des de la patronal s’ha començat a parlar amb totes les associacions sectorials per tal que facin una reflexió per veure “fins a quin punt podrien arribar a apujar el salari més enllà de salari mínim”.

La intenció de la CEA és negociar després amb els sindicats la possible pujada salarial “i ja veurem quin marge d’acord hi ha, si és que n’hi ha”. En aquest sentit, tal com va exposar el president de la CEA, Gerard Cadena, en una reunió del CES, hi ha diversos interessos que s’han de poder ponderar, com ara el dels sindicats de no perdre poder adquisitiu i el de les empreses de no perdre competitivitat, a més d’un de compartit com és que la inflació no es dispari. Per a la CEA, amb la nova ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, al CES “hi ha més voluntat de debat i de discutir els temes en profunditat, i també crec que tots hem après més perquè ja portem cert rodatge”, segons Andreu. A més, el director de la CEA creu que les negociacions s’han de fer “amb certa calma i discreció perquè la transparència està molt bé, però quan no hi ha acords tancats, a vegades un excés de transparència pot anar en contra de l’objectiu últim, que és arribar a un acord que beneficiï totes les parts o que en tot cas reparteixi el preu de la inflació d’una manera raonable i equitativa”.

REUNIÓ CLAU DEL CES EL 20 DE NOVEMBRE

La reunió del CES del 20 de novembre pot ser crucial per a la negociació de la pujada salarial per a l’any vinent. L’USdA i la CEA volen presentar una proposta conjunta que permeti fer front a la pèrdua de poder adquisitiu dels treballadors. A més, el Govern podria revelar finalment com procedirà a la descongelació dels arrendaments l’any vinent. El cert, però, és que la tendència a l’alça de la inflació dificulta afinar percentatges en una qüestió i l’altra i potser caldrà esperar una mica més.

tracking