L'A defensa sancionar si no s'usa el català

Rico demana rigor a l’Administració perquè els funcionaris parlin en la llengua oficial

La presidenta de Liberals d'Andorra, Cristina Rico.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Liberals d’Andorra (L’A) veu posititiu el projecte de llei de la llengua oficial que és en tràmit parlamentari, ja que “el català és al nostre país una llengua minoritària i amenaçada, i qualsevol acció que s’apliqui per donar-hi suport ens sembla bé”. La presidenta del partit, Cristina Rico, considera, però, “que no es pot governar un país a dues velocitats, obligant-hi alguns mentre que altres en són una excepció”, en referència al fet que, de moment, només les persones que renovin l’autorització de residència i treball hauran d’acreditar un cert nivell de català.

Per a Rico, a més, s’hauria de posar més èmfasi perquè les persones que depenen de l’Administració com a assalariats utilitzin la llengua oficial del país “perquè és molt habitual que parlin en castellà”. Un cas concret que coneix, segons va explicar, és el d’un metge que durant vint anys “no he aconseguit ni que em digui ni bon dia en català”, “cosa que no em sembla acceptable”. “De vegades no ens fixem en coses que estan a l’abast de l’aministració pública”, va opinar Rico, segons la qual “hauríem de posar el focus en aquestes persones perquè utilitin el català”. En aquest sentit, la presidenta dels liberals afirma també que “s’ha de fer pedagogia i posar les eines perquè es parli català, però després a la gent que no compleix se l’ha de sancionar”, recordant, però, que “de vegades és la mateixa administració la que no compleix i també se l’ha de sancionar, si és així”. “Si hi ha un funcionari de cara al públic que et parla en castellà, se l’hauria de sancionar, ja sigui a l’administració de justícia o a l’administració general o a un comú, a bombers o a l’hospital”, va afegir Rico. La dirigent de L’A creu que la majoria de les persones s’interessen per aprendre català per trobar una feina millor, “per això crec que a la feina t’han de demanar el català, perquè és la motivació que tindrà la gent per aprendre’l i si es fan moltes excepcions la nostra llengua acabarà desapareixent”. Pel que fa als coneixements que s’exigiran d’acord amb la llei que s’està tramitant al Consell General, que és inferior a l’A1, Rico opina que serà suficient en alguns casos “perquè servirà perquè les persones acabin finalment estudiant més, per això no criticaria qu s’hagi optat per aquest nivell inicialment”.

El projecte de llei, obert encara a les possibles esmenes dels diferents grups parlamentaris, estipula sancions que poden arribar en alguns casos més greus als 60.000 euros.

"AMB EL MODEL DE PAÍS QUE TENIM NO ES PODRÀ AVORTAR A ANDORRA"

“L’avortament és un problema de molt difícil solució mentre siguem un coprincipat i tinguem el bisbe de copríncep”. Aquesta és l’opinió de la presidenta de Liberals, Cristina Rico, en relació amb la demanda de legalització de l’avortament.a. I és que, segons Rico, “mentre no hi hagi un canvi de model d’Andorra com a estat, l’avortament no té viabilitat, hem de ser realistes, per molt encaix que es vulgui trobar amb l’església”. La política liberal recorda, en aquest sentit, que ara les dones que volen avortar tenen una solució, que és fer-lo fora, i per això creu que “si el peatge per continuar amb aquest model de país és que les dones avortin fora, potser és un peatge acceptable”. Rico afirma també que es veu aquest tema com el fonamental per parlar d’igualtat, “quan per mi afecta més les dones, per exemple, la bretxa salarial o que no hi hagi paritat en els consells d’administració”. “Crec que s’ha de batallar per l’avortament, però també per aquests altres temes”, va afegir Rico.

tracking