ELECCIONS COMUNALS

Concòrdia dona per segures tres llistes

La sintonia amb el PS permet arribar a pactes que evitin la dispersió de vots en favor de demòcrates o Unió Laurediana

Cerni Escalé, president del grup parlamentari Concòrdia habitatgeFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Les eleccions són a la cantonada i tots els partits s’afanyen a buscar els candidats i presentar les màximes llistes possibles. Còncordia, segons fonts de la formació que lidera Cerni Escalé, està treballant per tancar tres candidatures parroquials i una quarta que té menys possibilitats de veure la llum.

Aquesta cita amb les urnes ha de permetre a Concòrdia consolidar-se com a segona força política del país, després dels resultats excepcionals que va sumar a les passades eleccions generals, quan va superar l’aliança d’esquerres entre PS i Progressistes, que van encaixar uns mals resultats.

Lògicament, la nova formació no pot estar absent de la parròquia on es va ordir el naixement de Concòrdia després de la bona experiència amb Desperta Laurèdia. Cerni Cairat és el candidat desitjat, però encara no ha fet el pas decisiu i s’espera la confirmació per a una circumscripció que es preveu molt renyida. L’aliança amb els socialdemòcrates és factible, però Concòrdia és conscient que té un bon calador de vots i que les aspiracions a desallotjar unió Laurediana del comú és realista. Tant, que UL està amb calculadora en mà. Hi ha moltes variables però per a Josep Majoral, el cònsol que ha renovat la imatge del tot poderós partit que havia comandat Josep Pintat, una aliança amb Demòcrates li atorgaria moltes més opcions. Majoral és en aquests moments el principal valor d’UL i, especialment, d’una terceravia que ha tocat fons i que necessita polítics que connectin amb el ciutadà. Però si DA acabés formant una llista en solitari –opció factible però difícil–, Majoral sap que en seria el principal perjudicat i, el principal rival, Concòrdia, en seria el beneficiat.

SANT JULIÀ

Fonts lauredianes de demòcrates admeten que una part de l’executiva local veu amb bons ulls pactar amb UL, bàsicament per pragmatisme, ja que confeccionar una candidatura en solitari és una tasca complicada i que tingui opcions de guanyar, encara més. Les mateixes fonts confirmen l’existència de converses entre les dues formacions i la principal demanda és el segon lloc de la candidatura. No é impossible, tenint en compte que tres llistes lauredianes perjudicarien bàsicament Unió Laurediana.

Les aspiracions de la formació d’Escalé s’estenen a Andorra la Vella. La victòria a la capital és diferent, és una exhibició de força a escala nacional. Concòrdia també està decidida a competir en aquest terreny que darrerament està controlat pels demòcrates, però que originàriament ha estat una plaça orientada cap a l’esquerra. Concòrdia hi serà, el 17-D, a la capital, en solitari o amb els socialdemòcrates, que és ara mateix un acord que es vol treballar per evitar la divisió del vot i afavorir un nou triomf de la llista encapçalada per David Astrié.

Tenint en compte que el president del PS insisteix a pactar amb forces progressites i que prclama que la divisió condueix al fracàs, aquesta aliança no sembla extremadament complicada, encara que SDP no s’hi pronuncia.

La parròquia encampadana és la tercera on Concòdia té aspiracions. En solitari, sense descartar una aliança amb Agrupament Encampadà, que té una bossa fidel de vots i que a les passades generals va pactar amb el PS. Paral·lelament, Agrupament també està en converses amb el PS, el seu soci a les generals a la llista parroquial. Aquestes són les tres circumscripcions on s’està treballant més intensament. El més probable és que la nova formació no estigui present a Escaldes-Engordany, cosa que representa indirectament un ajuda per a la cònsol actual, Rosa Gili, mentre que a la Massana hi ha un intent per part de Participa (Guillem Forné) d’aglutinar PS i Concòrdia per arrabassar el comú a Ciutadans Compromesos.

EL COMPLICAT ESCENARI ESCALDENC

La situació a Escaldes-Engordany és complicada per la majoria de futurs aspirants. Només la cònsol ha anunciat que aspira a la reelecció i que segurament ho farà amb la seva mà dreta, Joaquim Dolsa. El PS tenia Jordi Font com a primer de llista. Va acceptar el repte, però una setmana més tard va canviar d’opinió i ara mateix ho descarta. No serà fàcil trobar un recanvi i els socialdemòcrates ho saben. Concòrdia, sense presentar-se, dona un cop de mà a Gili.

tracking