INSTITUT DE LA DONA
El llenguatge que identifica tothom
La guia pràctica de parla inclusiva i no sexista engloba tots els col·lectius
L’Institut Andorrà de les Dones (IAD) ha creat una guia pràctica de llenguatge inclusiu i no sexista perquè tots els col·lectius se sentin representats amb la llengua. La Guia pràctica de llenguatge inclusiu i no sexista de l’IAD és un recurs de referència al qual es pot adreçar la ciutadania a l’hora d’aplicar de manera efectiva el dret a la igualtat de tracte i d’oportunitats i a la no-discriminació entre dones i homes.
El llenguatge no és neutral. Reflecteix la societat, modela la manera de veure el món, organitza el pensament i dona forma als nostres valors i a les nostres creences.
Aquesta guia té per objectiu proporcionar un seguit d’eines pràctiques i de fàcil aplicació per aconseguir un ús inclusiu del llenguatge en diferents àmbits: quotidià, familiar, professional... El document és una eina viva que s’anirà revisant i modificant en funció de l’evolució canviant que experimentin els usos, la llengua i la societat.
I és que visibilitzar les dones en el llenguatge és visibilitzar les dones en la societat.
Montserrat Ronchera, que és secretària general de l’IAD, assegura que és una guia de proposicions per a les persones que tinguin sensibilitat amb el llenguatge inclusiu no sexista. També explica que aquesta guia està realitzada per una persona professional de l’escriptura i que té totes les garanties d’estar dins de la normativa vigent.
És important que totes les persones se sentin representades pel que fa al llenguatge, i en general en tots els aspectes. Aquesta guia permet això i no discrimina ningú, tothom hi té cabuda.
DEPÈN DE L’ÚS
El llenguatge no és sexista en si mateix, però sí que ho pot ser l’ús que se’n fa. En una societat en què la dona ha exercit un paper de subordinació respecte a l’home, el llenguatge ha representat aquesta asimetria i ha contribuït a perpetuar-la.
Un llenguatge no sexista és un compromís per canviar aquestes tendències i adaptar-les a un entorn més igualitari i menys discriminatori.
En la guia pràctica se n’expliquen casos concrets: en la vida quotidiana, en l’àmbit informal extralaboral, en l’àmbit professional, a l’administració, a l’empresa, en l’àmbit educatiu, en l’àmbit de la salut, en l’àmbit de la comunicació i la publicitat i finalment també en l’àmbit de la cultura. Així doncs, es tracta d’un recurs complet que pretén actualitzar la llengua emprada en tots els entorns.