L'ESBORRANY DE LA MINISTRA MARSOL
La descongelació del lloguer no començarà fins al 2025
L’esborrany contempla mantenir l’actual restricció l’any que ve i començar a aplicar increments més endavant
La descongelació (liberalització) dels lloguers en què treballa la ministra Conxita Marsol serà progressiva segons els anys i a partir dels contractes signats el 2015 o en els anys anteriors. S’està elaborant una graella perquè els increments variïn segons la data de l’arrendament (per anys) i es contemplen unes pròrrogues de major a menor període fins a la descongelació total. També es vol una sola llei fins a final de legislatura, quan s’hauria de posar fi a les restriccions.
Es tracta d’un primer esborrany de la ministra d’Habitatge, que serà presentat aviat al grup parlamentari demòcrata i, per tant, està subjecte a modificacions, com també a esmenes quan entri a tràmit parlamentari. A banda de l’aplicació progressiva de l’actualització dels preus dels lloguers per anys –del 2015 al 2019–, hi ha un punt de gran transcendència, com és que no serà fins al 2025 quan s’apliqui la futura llei i, per tant, la congelació continuarà vigent també l’any que ve, que coincideix precisament amb la demanda que havia fet Concòrdia.
Fonts properes a DA van explicar que l’escenari econòmic amb una elevada inflació ha portat a reconsiderar l’entrada en vigor. El cap de Govern, Xavier Espot, va fer una petita insinuació la setmana passada, quan es va conèixer la nova dada de l’IPC al setembre, que s’alça al 6,1%. Espot va afirmar que aquest repunt de la inflació “impregnarà les decisions que haurem de prendre d’aquí a final d’any, particularment en matèria de salaris i lloguer”. El Govern està elaborant en aquests moments el projecte de llei en matèria d’arrendaments, que pretén introduir una descongelació progressiva dels preus dels lloguers i que inicialment haurà de ser aprovada abans del 31 de desembre.
Les mateixes fonts van alertar que es tracta d’un primer redactat. Les previsions de la ministra és que els contractes del 2015 i dels anys anteriors pateixin un augment de l’IPC, i que els llogaters puguin acollir-se, si ho desitgen, a una pròrroga que ara mateix està fixada en quatre anys com a màxim amb un 6% d’increment.
A partir d’aquí s’ha elaborat una graella que no està tancada, de manera que la desconeglació serà diferent per als contractes signats del 2016 al 2019. La diferència estarà marcada per una rebaixa del temps de pròrroga a mesura que el contracte sigui més nou, i també es retalla el percentatge que el propietari podrà aplicar d’augment del lloguer. El Govern està intentant un equilibri difícil, de manera que l’increment sigui moderat i alhora satisfaci la reclamació dels propietaris, que es queixen que des de la pandèmia no han pogut actualitzar els arrendaments. El document inclou uns percentatges que ara mateix no poden ser considerats ni referència, ja que tot dependrà de l’evolució de l’IPC. Pels contractes del 2016 la pròrroga seria de tres anys i l’increment del lloguer baixa. Els del 2017, dos anys; i els del 2018 i 2019 un any de pròrroga i increment molt més moderat. Tot, però, amb efectes el 2025. Una data que no serà ben acollida pels propietaris d’immobles, que defensen que un mercat sense liberalitzar afecta negativamernt.
MARSOL HO VA INSINUAR A LA REUNIÓ AMB PATRONAL I SINDICAT
Marsol ho va mig insinuar dijous passat en unes declaracions després de la reunió amb sindicats i patronal en la Comissió Econòmica i Social. Les seves paraules no van ser prou clares, però va assegurar que totes les possibilitats són obertes. Marsol va anunciar que la llei que ha de regular la descongelació dels lloguers està pràcticament enllestida. Tot i això, va indicar que el Govern es manté a l’espera per si ha d’introduir algun canvi a causa de l’increment que està experimentant la inflació, que se situa ara per sobre del 6%. Segons va assenyalar la ministra, aquesta llei servirà per als quatre anys de legislatura. Espot va reiterar que es vol que aquesta descongelació sigui “ponderada, prudent i moderada”. “No parlem ni molt menys d’una descongelació absoluta de tots els contractes d’arrendament, sinó de manera molt quirúrgica i amb tota una sèrie de prevencions i salvaguardes que protegeixin la part més feble, que en aquest cas és el llogater”, va apuntar. Concòrdia havia anunciat que estava treballant en una proposta de llei per allargar la congelació dels lloguers un any més, fins al 2024.