DIA MUNDIAL

L'Associació de Familiars per la Salut Mental reclama més recursos d'atenció

Reivindica campanyes contra l’estigma, ajuts “dignes” i serveis sociosanitaris al Principat

L'entitat demana més professionals.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) reivindica avui, Dia mundial de la salut mental, La salut mental, un dret humà universal. El Principat s’hi suma amb diferents actes, com ara la jornada organitzada pel Col·legi de Psicòlegs, i l’Associació de Familiars per la Salut Mental fa públic un manifest per reclamar més recursos que garanteixin “el dret a una atenció disponible, accessible, digna i de qualitat”. L’entitat destaca la professionalitat de l’equip del servei de salut mental de l’hospital, però lamenta que “sovint resulta insuficient. Per què si no donen visita a mesos vista?”. “Sabem que els professionals fan el que poden amb el temps de què disposen i no se’ls pots demanar més, però si volem una atenció de qualitat cal invertir recursos que, en l’atenció assistencial de salut mental, es tradueix en més professionals.”

L’entitat reclama, a més, accions contra l’estigma que encara acompanya aquestes patologies. Una visió social tergiversada que es pot traduir en “discriminació (incloent-hi la laboral) i que puguin arribar a l’aïllament i l’exclusió social”. A banda de campanyes de sensibilització, demanen “uns serveis socials àgils i eficaços”, “unes prestacions socials dignes” i “serveis sociosanitaris al país”. Sobre aquesta darrera qüestió, indiquen que enviant les persones a seguir tractaments a fora “incomplim el dret a la integració a l’entorn social natural de les persones que promou l’OMS”.

La jornada organitzada pel Col·legi de Psicòlegs està centrada en la prevenció del suïcidi. Comença a les deu del matí al centre cultural la Llacuna i la ponència inaugural, Estratègies presents per a la prevenció del suïcidi, serà a càrrec del doctor Carlos Mur, metge psiquiatre i cap de servei de salut mental. D’altra banda, a les set de la tarda es farà la projecció del film El Hijo, dirigit per Florian Zeller, als cinemes Illa Carlemany. La pel·lícula narra com la vida de Peter amb la seva nova parella Emma es converteix en un caos quan la seva exdona reapareix amb el seu fill adolescent, un noi problemàtic amb qui és difícil comunicar-se, per agressiu i distant.

tracking