MERCAT DE L'HABITATGE

L'oposició avala la congelació però reclama més accions

L’oposició i l’USdA aplaudeixen l’any de pausa, però demanen altres mesures per pal·liar la falta de pisos a preu assequible

L'aparador d'una immobiliària amb ofertes de pisos.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Coincidència a l’hora de mantenir la congelació dels lloguers l’any que ve i discrepàncies en el moment i la falta d’actuacions complementàries. A grans trets, aquest seria el resum de les reaccions a l’esborrany de llei que la ministra d’Economia i Habitatge, Conxita Marsol, presenta aquesta setmana als grups i diversos col·lectius, que fixa que la descongelació dels lloguers no serà efectiva fins al 2025, com va informar ahir el Diari.

Còncordia, el PS, Andorra Endavant i l’USdA feliciten la ministra per aquest gir quant a l’entrada en vigor. Els partits de l’oposició i l’USdA consideren que no es donen les circumstàncies per liberalitzar els lloguers, “ja que la situació és molt pitjor que el 2019”.

Fonts del sector immobiliari van mostrar ahir satisfacció perquè la mesura pot aportar nous pisos al mercat. Argumenten que un propietari pot llogar ara el seu apartament amb la certesa que no estarà sotmès a normes restrictives i que s’haurà acabat l’anomenada congelació, ja que els contractes actuals estan fora de les pròrrogues que es preveuran als contractes del 2015 –o anteriors– al 2019.

Cerni Escalé, president del grup parlamentari de Concòrdia, va indicar ahir que el seu partit no ha entrat una proposició de llei per evitar retards. “Ja vam proposar no descongelar el 2024 i després s’haurà d’estudiar la conjuntarà per prendre decisions.” Per això, el cap de l’oposició va dir que “aplaudeixo” el canvi de postura de la ministra, tenint en compte que el mercat de l’habitatge “està més deteriorat que el 2019”. Escalé, però, va ser crític amb el fet que “estem a l’octubre sense la llei i moltes famílies tenen la incertesa de si el Govern farà alguna cosa, perquè estan en joc les seves llars”.

Des del grup socialdemòcrata, Judith Salazar va ser més crítica: “No entrarà en vigor un any després de l’aprovació i les coses poden haver variat.” Salazar va defensar la necessitat de donar seguretat jurídica a propietaris i llogaters, apuntant que es podia haver fet el mateix la legislatura passada en comptes d’anar promulgant una llei cada any. Com Escalé, va remarcar que “tenim un escenari que és pitjor que el del 2019 i suposo que això ha provocat els canvis d’opinió en el Govern”. Salazar va qualificar la gestió d’“erràtica, habitual a DA, que no ens agrada gens”. La dirigent socialdemòcrata va subratllar que calen més pisos de lloguer assequible per destensionar el mercat.

Des d’Andorra Endavant, Carine Montaner va recordar que havien manifestat que la descongelació era “massa precipitada” i es va mostrar “encantada que hagin rectificat”. Montaner és partidària d’aplicar altres accions per desincentivar els especuladors i “recompensar” els que són justos amb els preus. La política laurediana va indicar que la graella hauria d’introduir altres indicadors, com ara els metres quadrats, i no tan sols l’antiguitat del contracte.

El secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, va dir que sense un bon parc de pisos socials “no es pot descongelar”, i es va mostrar partidari de limitar els preus dels lloguers fins que hi hagi un equilibri al mercat. “La inactivitat del Govern ens ha conduït fins aquí. Si tenim 100 pisos socials, però en necessitem 3.000, on és la solució?”

La previsió de la ministra és que els contractes del 2015 i dels anys anteriors pateixin un augment de l’IPC, i que els llogaters puguin acollir-se, si ho desitgen, a una pròrroga que ara mateix està fixada en quatre anys com a màxim amb un 6% d’increment. Per als contractes del 2016 la pròrroga seria de tres anys i l’increment del lloguer baixa. Els del 2017, dos anys, i els del 2018 i 2019, un any de pròrroga i increment molt més moderat. Els percentatges poden variar segons la inflació.

tracking