Diari TV 'Parlem'ne'
La reforma de les pensions entrarà en vigor el 2025
Jordana aposta per un text “el més consensuat possible” entre els grups parlamentaris
La reforma de les pensions hauria de ser una realitat en un màxim d’un any i mig, de manera que es pogués començar a aplicar en la segona meitat d’aquesta legislatura, és a dir, l’any 2025. Aquest és el calendari amb el qual treballen els grups parlamentaris, que abans de l’estiu van mantenir una primera reunió en l’actual mandat i en pocs dies prendran part en una altra per avançar en aquesta matèria. Així ho va explicar ahir el president del grup parlamentari demòcrata, Jordi Jordana, en una entrevista al programa Parlem-ne, de Diari TV.
De fet, durant la legislatura passada ja es va arribar a una quinzena de propostes, que tenen com a objectiu garantir la sostenibilitat del sistema públic de pensions, però s’ha de tenir en compte que ara hi ha noves formacions polítiques que hauran d’expressar el seu parer. Segons va manifestar Jordana, aquesta és una de les prioritats de la legislatura i s’hauria d’elaborar una proposició de llei “el més consensuada possible”. L’increment de l’edat de jubilació dels actuals 65 anys a 67, la fixació de les pensions mínimes i màximes, l’augment de les cotitzacions –“a raó d’un punt cada any en els propers sis o deu anys”, segons la proposta electoral dels demòcrates– i la variació del factor de conversió, tenint en compte que l’esperança de vida va a l’alca, però “de manera que no sigui traumàtica per als assegurats, són alguns dels canvis previstos per la reforma. A més, es proposarà la creació de plans complementaris de jubilació a les empreses, “cosa que no es podrà fer d’un dia a l’altre”, tal com va reconèixer Jordana, segons el qual s’haurà de tenir en compte que l’aplicació de les mesures que finalment s’acordin es faci de manera “que no sigui traumàtica” per als assegurats.
Jordana també es va referir durant l’entrevista a un altre dels grans temes polítics del moment, com és l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE). En aquest sentit, va afirmar que “el més seriós que pot fer el Govern és acabar la negociació” en marxa “perquè no hi ha cap element que digui que aquesta no anirà enlloc”. Segons el parlamentari demòcrata, no serà fins que s’hagi arribat a un text definitiu entre les parts quan es podrà veure “si s’han traspassat línies vermelles o no” i, per tant, si l’acord es pot assumir. A més, segons la seva opinió, s’hauria de tancar un text definitiu a final del desembre “perquè tampoc cal allargar més del necessari” el procés negociador.
El president del grup demòcrata va defensar també el projecte de llei de la llengua oficial, perquè, segons va dir, “s’ha de defensar el català sense portar les coses a l’extrem” i, pel que fa als que acusen els demòcrates de voler un país només per a rics, va dir que “el que volem és que Andorra no sigui un país pobre”.
"PER MI, LES ADMINISTRACIONS NO HAN DE FER DE GESTORS IMMOBILIARIS"
El president del grup parlamentari demòcrata, Jordi Jordana, espera que la constitució d’un parc públic d’habitatges, que el Govern ja té en marxa, “mitigui el problema” que hi ha actualment de manca de pisos a preu assequible. Tot i això, tambéva deixar clar que “per mi, les administracions no han de fer de gestors immobiliaris”, i va defensar que es facin habitatges mitjançant del percentatge de cessió obligatòria als comuns. “Cal un sistema perquè les concessions siguin interessants a llarg termini amb la col·laboració publicoprivada”, va opinar Jordana, conscient que pot passar com a Andorra la Vella, on el concurs per fer un bloc de pisos ha quedat desert. Pel que fa a la descongelació dels lloguers, va manifestar que “potser no cal ara”, en un moment on s’ha disparat la inflació, motiu pel qual la ministra d’Habitatge, Conxita Marsol, està encara revisant el projecte de llei. “Potser d’una liberalització quirúrgica hem de passar a una amb microcirurgia”, va afirmar Jordana.