Salut mental
Els psicòlegs convencionats, sense exercir per problemes tècnics
El Copsia alerta que la plataforma d’història clínica compartida no està operativa
La incorporació dels psicòlegs a la cartera de serveis a la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) torna a topar amb un nou obstacle. Segons va informar la junta del Col·legi de Psicòlegs (Copsia), els dos psicòlegs convencionats no poden realitzar les sessions prescrites pels metges a causa que la plataforma d’història clínica compartida no està operativa.
Des de la junta van mostrar preocupació davant d’una situació que hauria d’estar resolta perquè, segons asseguren, els dos psicòlegs ja haurien d’haver iniciat el servei fa dues setmanes, en el moment en què havien signat amb la CASS, després d’aconseguir l’acreditació del ministeri de Salut i de fer la formació en història clínica compartida. Si el procés d’acreditació ja està alentint el calendari i els dos psicòlegs convencionats resulten pocs per atendre les demandes, ara s’hi suma el fet que la plataforma d’història clínica compartida no està preparada i això impossibilita als professionals de la salut mental de realitzar les sessions perquè no poden registrar cap dada dels pacients.
Des del Copsia s’assegura que la mesura d’incorporar els psicòlegs a la CASS ha creat moltes expectatives entre els pacients i que les demandes van en augment, al punt de rebre una d’aquestes demandes com a mínim un cop al dia. Així, des de la junta s’assegura que també hi ha un interès creixent dels professionals per oferir el servei a través de la CASS. Sílvia Palau, presidenta del Copsia, va afirmar en el marc de la celebració de la jornada del Dia de la salut mental que, a més dels dos psicòlegs convencionats, “hi ha vint persones interessades, de les quals deu ja han rebut el vistiplau i estan pendents de la formació”.
La implementació del servei de psicologia a la CASS estava prevista per al 17 de setembre, a través d’un procediment que constava de tres fases: la consecució per part dels psicòlegs de l’acreditació del ministeri de Salut, la signatura del conveni amb la CASS i la formació en història clínica compartida, amb l’objectiu d’afavorir el model interdisciplinari en l’atenció al pacient. El procés es va alentir en part degut a la dificultat de validar els cinc anys d’experiència en història clínica de cadascun dels professionals. D’una banda, els psicòlegs que han fet un exercici aliè de la seva especialitat han d’aportar documents de l’empresa que indiqui els anys d’experiència i funció, a més de la documentació que acrediti que s’ha dut a terme una activitat clínica durant cinc anys. I pel que fa a l’exercici per compte propi, els professionals han de presentar un document d’inscripció com a autònom, una declaració jurada de les funcions realitzades, així com la documentació que acrediti que s’ha portat a terme una activitat clínica de cinc anys.
EL SERVEI DE PSICOLOGIA PERMET FER DEU SESSIONS
La inclusió del servei de psicologia a través de la CASS té com a objectiu que els pacients puguin accedir a deu sessions de psicologia de 45 minuts prèvia prescripció del metge o del psiquiatre. Les sessions es podran incrementar cinc sessions més en cas de necessitat i que hi hagi la derivació corresponent, i es poden repartir en un període d’un any. El preu de la sessió de 45 minuts serà de 45 euros, de manera que l’usuari haurà d’abonar 11,25 euros per cadascuna i la Seguretat Social s’encarregarà de finançar el 75% restant. La regulació també preveu la possibilitat d’un nombre màxim del 50% de sessions no presencials.