OPOSICIÓ A LA CÚPULA ACTUAL

Els advocats s'alcen contra el funcionament de la justícia

Una part del col·lectiu ataca la junta per la seva politització i per no encarar els problemes de la Batllia

La degana, Sònia Baixench, a l'accés a la seu de la Justícia.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Una part important dels advocats estan decebuts amb la gestió que està fent la junta actual, fins al punt que es presentarà una alternativa –fet poc usual– per evitar que Sònia Baixench repeteixi dos anys més com a degana. A grans trets, aquest col·lectiu que promou el canvi considera que la junta de govern actual està massa sotmesa a les decisions de l’executiu i tampoc té una actitud proactiva per reclamar millores a la justícia, especialment pel que fa al retard en les sentències que afecten directament la ciutadania. Però els greuges van més enllà, com ara que el Codi de procediment civil no funciona, l’oposició que el fiscal comenci la instrucció dels casos o un Consell Superior de la Justícia, segons aquest col·lectiu, amb poca autoritat i amb “falta de coneixement”.

Per fer-ho possible, al febrer els lletrats hauran de votar entre Baixench –si decideix optar a la reelecció– i la candidatura que encapçalarà Eva López. L’advocada i exconsellera liberal i després d’Acció té el suport de tres exdegans: Manuel Pujadas, Francesc Badia i Sophie Bellocq. La votació no és cap anomalia, però habitualment sempre s’ha consensuat, i també normalment el degà repeteix dos anys més. Fonts jurídiques que coneixen la situació van confirmar ahir que hi ha “cert neguit respecte al funcionament de la justícia i del Col·legi d’Advocats”. Per això es promou una llista que permeti als professionals de l’advocacia expressar les seves queixes i, sobretot, fer-se escoltar pels dirigents polítics.

CONSTITUCIONAL

La lentitud és el que fa més mal. Es pot comprovar quasi cada setmana amb sentències condemnatòries del Constitucional. Retards en divorcis, en llogaters que no paguen, la tragèdia del túnel dels Dos Valires, la querella per l’adjudicació del casino o l’exgerent de l’FC Andorra, que porta deu anys amb el neguit de saber si se’l declararà culpable o innocent.

“Així no es pot continuar”, proclamen les fonts, que afegeixen que hi ha una gran impotència en veure que des del col·legi “no s’actua i predomina la passivitat”. Altres advocats consultats no prenen partida per cap dels dos sectors, però sí que manifesten el mateix malestar.

Un dels punts en què s’incideix és “la proximitat política d’alguns membres del col·legi amb l’actual executiu”. No veten que ningú faci política o se senti identificat amb determinat partit, però sí que “la toga és el primer i s’ha de ser per sobre de tot advocat”. El grup a l’entorn de López manté que la justícia està molt polititzada i es queixen que hi ha massa “complaença amb algunes actituds del Govern”.

El retard en les sentències s’arrossega des de fa temps. I avisen: “El Tribunal Europeu dels Drets Humans ha condemnat Itàlia i Bèlgica per aquest motiu, i potser el proper país serà Andorra.”

Un altre punt de discòrdia és el Codi de procediment civil. “Donar la instrucció a un fiscal que no és independent no passa a cap lloc del món”, clamen, i afegeixen que la solució no pot passar per treure la feina a la Batllia i donar-la a la Fiscalia”. Les fonts van assegurar que tot està “encallat, com és palpable per les sentències tan freqüents del TC”. I el col·legi torna a rebre perquè l’acusen de no haver fet prou “i s’ha volgut tapar”. Per això, insisteixen en els dubtes “en la independència del col·legi”.

També es fa referència al Codi de procediment civil: “Estem pitjor ara que abans”, i desmenteixen que es tracti d’un problema per falta de recursos: “És un tema de voluntat de fer-hi front, perquè el 2010 ja existia.”

El CSJ no queda al marge dels retrets: “S’ha anat degradant cada cop més, ha donat una imatge de falta de consens i no té prou autoritat, fins i tot entre els mateixos empleats.”

Aquest col·lectiu és conscient que molts col·legues no s’hi pronunciaran i preferiran quedar al marge perquè, apunten, “molts tenen el convenciment que no hi ha res a fer, que no existeix una solució”.

EL FEBRER VINENT ES DECIDIRÀ LA DEGANA

El Col·legi d’Advocats va escollir la nova junta de govern de la institució el febrer del 2022. Sònia Baixench va ser elegida nova degana, mentre que Xavier Sopena (ara fiscal general), vicedegà. L’única candidatura va ser la de Baixench, que es va proclamar electa de forma unànime i per un període de dos anys. Eva López és advocada i ha estat consellera amb el grup liberal. Va ser advocada al gabinet jurídic del Govern (2003) i cap del gabinet jurídic del Govern (2009-2012).

tracking