FESTA NACIONAL D'ESPANYA

Suport a les especificitats d'Andorra

L’ambaixador reitera l’ajuda d’Espanya per assolir el millor acord d’associació amb la UE

Els himnes van ser a càrrec dels alumnes del María Moliner.

Els himnes van ser a càrrec dels alumnes del María Moliner.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ambaixador d’Espanya, Carlos Pérez-Desoy, va expressar la voluntat del país veí de treballar conjuntament amb Andorra per assolir el millor acord d’associació amb la Unió Europea (UE). Així ho va manifestar ahir a la tarda en el discurs que va pronunciar al Centre de Congressos d’Andorra la Vella amb motiu de la Festa nacional d’Espanya, que va comptar amb àmplia assistència d’autoritats i de representants del món social i econòmic.

El diplomàtic espanyol va citar el Tractat de Lisboa, que fa referència a la necessitat de tenir en compte les especificitats dels petits països com Andorra, al temps que va refermar de nou el suport d’Espanya perquè es pugui arribar al millor acord d’associació en les negociacions en marxa. Pérez-Desoy va recordar que en la declaració conjunta pel 30è aniversari de l’establiment de relacions diplomàtiques els dos països van refermar públicament “el compromís de treballar junts perquè Andorra –un país europeu centenari– pugui assolir el millor acord d’associació amb la Unió Europea en benefici dels seus ciutadans”. “En aquest sentit, crec que ara que la negociació arriba al final, no és sobrer recordar que el Tractat de Lisboa fa una referència explícita als ‘estats de petita dimensió territorial’ i a ‘l’obligació de prendre en consideració les seves especificitats’”, va afegir Pérez-Desoy. L’ambaixador espanyol va recordar, però, que és la Comissió Europea l’òrgan competent encarregat de la negociació amb Andorra, però va deixar clar també, en declaracions als mitjans de comunicació, que quan arribi al consell de ministres, del qual Espanya ocupa en aquests moments la presidència semestral, “donarem tot el suport que calgui per acompanyar aquest procés”.

L’ambaixador espanyol va destacar que la UE representa un projecte d’èxit que ha permès bastir un espai de pau “en una Europa secularment colpejada pel flagell de la guerra”, “malauradament encara present ben a prop de les nostres fronteres per la invasió d’Ucraïna per part de Rússia i ara mateix a l’Orient Mitjà, on condemnem els actes terroristes i demanem que s’aturi la violència i l’alliberament dels ostatges”. En aquest sentit, va destacar que un tema essencial per a la UE és la cooperació transfronterera, que permet als territoris fronterers treballar de manera conjunta en la resolució de problemes comuns, ressaltant la necessitat d’organismes com la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP), “però cal anar més lluny perquè hi ha molts reptes: la proteccio del medi; el canvi climàtic; els serveis com la sanitat o l’educació; la protecció civil; les infraestructures, o la lluita contra la despoblació al Pirineu, entre molts altres afers que afecten els ciutadans d’ambdues bandes de la frontera”.

La celebració coincideix enguany, també, tal com va recordar Pérez-Desoy, amb els 30 anys de la Constitució, l’entrada a les Nacions Unides o la creació del ministeri d’Afers Extriors. “Aquestes tres dècades han permès teixir una sòlida xarxa d’acords internacionals que abracen un ampli ventall de temes com educació, sanitat, medi ambient, seguretat, fiscalitat, cooperació judicial o transport aeri”, va afirmar l’ambaixador. Com un “altre element important en les relacions bilaterals”, el diplomàtic va esmentar “el pes de la nostra colònia resident, la més important en nombre del Principat”. Els assistents van poder gaudir, després de la recepció oferta per l’ambaixador, de l’espectacle Picasso en danza, de la Compañía Ibérica de Danza, patrocinat per Creand Crèdit Andorrà i amb la col·laboració del comú de la capital.

L'ambaixador Carlos Pérez-Desoy saludant la ministra de Presidència, Conxita Marsol.

L'ambaixador Carlos Pérez-Desoy saludant la ministra de Presidència, Conxita Marsol.

tracking