Andorra viu la pitjor temporada de bolets dels darrers anys per la sequera
La sequera causa estralls a les zones humides, que propicien que creixi el fruit de la tardor
“La temporada de bolets d’enguany pot ser una de les pitjors dels últims anys.” Així ho vaticinava l’investigador d’Andorra Recera+Innovació (ARI) Manel Niel. I és que les condicions meteorològiques no han acompanyat gens ni mica perquè puguin sortir aquests preuats fongs, que són els que donen lloc als bolets. Per una banda, en les darreres setmanes s’ha accentuat la sequera generalitzada que ja es registra des de fa temps, el quefa que hi hagi poques zones humides on es donin les condicions òptimes perquè sorgeixin bolets i, per una altra, es preveu que aviat arribin les temudes glaçades, factors que no afavoreixen el seu naixement. Malgrat tot, si aviat arriben les esperades pluges, com semblen apuntar les previsions per a la setmana vinent, encara podria ser que milloressin les condicions dels boscos perquè n’hi hagi més que en aquests moments, en què és molt difícil trobar-ne. “El més lògic és que a l’altura del mes d’octubre que som les temperatures vagin a la baixa, que fa que minvi la producció de bolets”, explica Niel.
La poca producció que s’ha registrat fins ara està provocant que els preus als quals es poden trobar a les botigues siguin bastant superiors als de l’any passat. “Si no n’hi ha seran cars”, subratlla Niel. Així ho confirmen algunes botigues del país, com Clementina, on Maite Peralt assegura que en aquests moments no ofereix aquest producte als seus clients. “A dia d’avui no en tenim. Tot està molt sec, tant a Lleida com a la Seu, que són els llocs que normalment me’n porten”, va afirmar. Segons la botiguera, ara mateix només té l’opció de trobar-los al nord d’Espanya i això encareix massa el preu: “Hi ha molt poca quantitat i això fa que hagis de cercar-los més lluny, ara mateix ens n’haurien de portar de Lleó i una caixa de rovellons surt a 28 euros el quilo, quan normalment els trobava per la meitat de preu.” L’inconvenient que es troba Peralt és que en ser un producte de curt recorregut, si no aconsegueix col·locar-lo ràpidament es fa malbé: “La solució que hem trobat és oferir el producte per encàrrec. Per exemple, avui he preparat una caixeta per a un restaurant.”
A Ametller Origen pateixen una situació que és similar. Natàlia Marín observa que “de moment no ens ha arribat cap bolet i això és degut als problemes que causa tanta sequera”. Marín afirma que potser la setmana que ve, “i depenent del clima”, els n’arriba algun. Irma Bonet, de Disfruta & Verdura, manifesta que fa alguns anys que van deixar d’oferir més varietat de bolets i ara se centren en els xampinyons i el shiitaque. Així mateix, un dels principals distribuïdors de bolets, Fruiteria la Seu, va confirmar que enguany no pot oferir la quantitat d’altres anys. Segons Claudia Anahujo, “sí que en tenim alguns exemplars, però poca cosa, res en comparació amb altres anys”.