MESURES PER LA SEQUERA

Els comuns estan en situació d'alerta per la falta d'aigua

Els tècnics comunals consensuaran un document amb mesures a aplicar davant del menor volum de les captacions

Alguns rentadors de la Massana han tancat per estalviar aigua.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Els tècnics dels comuns s’han mobilitzat davant de la necessitat de prendre mesures per estalviar aigua. La preocupació pel perill que en algun moment no hi pugui haver aigua suficient en alguna de les parròquies els va impulsar a mantenir reunions per estudiar les possibles iniciatives a aplicar, en concret des de fa un parell d’anys.

No ha estat, però, fins ara que els contactes s’han intensificat davant d’una sequera que amenaça de minvar considerablement les reserves de les captacions, després de tres setmanes sense ploure. D’aquesta manera, en una trobada que va tenir lloc ahir els representants de les diferents corporacions comunals, amb l’excepció de la Massana, on ja s’està actuant, i el president de Capesa, l’empresa que gestiona l’aigua a Escaldes-Engordany, van acordar consensuar un document, que es vol enllestir a principi de la setmana vinent, amb tota una sèrie de mesures que s’haurien d’aplicar. Posteriorment, la intenció és lliurar aquest document a les autoritats comunals, que són les competents en aquesta matèria, perquè puguin prendre les decisions polítiques que estimin oportunes.

El president de Capesa, Eduard López Mirmi, va explicar que és una evidència que “l’aigua està disminuint de manera considerable a les zones de captació”, fet que obliga a prendre tota una sèrie d’actuacions i, en aquest sentit, recorda que als territoris limítrofs amb Andorra ja s’estan aplicant algunes mesures i, fins i tot, algunes poblacions han arribat a decretar talls d’aigua. “És que nosaltres som un oasi? Doncs no”, va emfasitzar López Mirmi, que considera, però, “que no anem tard, però podríem anar més ràpid”. Una primera acció que s’hauria de portar a terme a totes les parròquies és comprovar que no hi hagi fuites a la xarxa distribuïdora, cosa que ja s’ha fet, per exemple, a Escaldes-Engordany, on l’aigua que es perd no supera el 20%, un percentatge que entra dins del que es considera normal. A més, es preveu incloure en el document que es consensuarà el tancament de les fonts ornamentals i l’obligació de regar, tant per a les entitats públiques com per als particulars, amb aigua del subsol o del riu. D’altra banda, es pretén que la neteja dels dipòsits d’aigua només es faci una vegada cada dos anys i no cada any, com succeeix ara, situació que farà que s’hagin de buidar menys freqüentment i, per tant, es perdrà menys aigua. Amb relació a aquest últim punt, el ministeri de Salut ja hauria mostrat la conformitat, va apuntar López Mirmi.

L’objectiu que es buscarà, així doncs, és aconseguir que es malbarati la menor quantitat possible d’aigua. I és que el volum d’aquest element de què es disposi serà un dels paràmetres que s’hauran de tenir en compte a l’hora d’elaborar els estudis de càrrega per determinar el possible creixement urbanístic de cada parròquia. En el cas concret d’Escaldes-Engordany, els càlculs indiquen que es pot comptar amb aigua suficient per abastir el doble de la població actual, això si no se sobrepassa el consum de 200 litres per habitant que es registra ara. “El cert és que no podem anar mai justets d’aigua perquè això pot provocar problemes en algun moment”, va assenyalar López Mirmi, que augura una millora de la situació en cas que arribin les pluges la setmana vinent.

S'IMPLANTEN LES PRIMERES MESURES CONTRA LA SEQUERA

Celina Cedro - Andorra la Vella A més del comú de la Massana, que es va veure abocat a aplicar mesures restrictives sobre l’aigua per fer front a la sequera i que ahir feia patent l’agraïment als veïns per la col·laboració en l’aplicació de les restriccions, la preocupació per la manca d’aigua es va fent present a la resta dels comuns i alguns comencen a prendre mesures tot i no patir una afectació directa encara. Així, al comú d’Escaldes-Engordany asseguren que no tenen problemes amb els dipòsits d’aigua i que ja feia temps que treballen per optimitzar el consum, però “a causa de la situació de sequera s’han tancat les fonts ornamentals”. A més, també es reduiran els regs i s’accelerarà la retirada de la flor de temporada d’estiu. Al comú d’Andorra la Vella s’està avaluant si s’han de prendre mesures extra, a més de les que ja van implementar fa un parell d’anys, com ara la utilització d’aigua de freàtic per al reg i els carrers o la instal·lació de comptadors a la xarxa per a la detecció ràpida de possibles fuites. Des de Sant Julià, el cònsol major, Josep Majoral, diu que a dia d’avui no hi ha afectacions, tot i que estaran atents, i ho atribueix al fet que els darrers anys “han fet la feina”, com ara la inauguració d’un dipòsit nou, la renovació de la xarxa d’aigua i la modificació de l’ordinació dels preus públics de consum d’aigua.

Font de les Fontetes buida.

tracking