SALUT

Salut anuncia que la donació d'òrgans serà possible l'any 2027

Mas avança que a partir de l’any vinent ja serà possible l’extracció de còrnia al país

L'Esbart Santa Anna d'Escaldes-Engordany va participar en la festa.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La donació de teixits a Andorra pot ser una realitat l’any 2026 i la d’òrgans el 2027. Aquest és el calendari amb què treballa el ministeri de Salut, encapçalat per Helena Mas. Així ho va explicar la titular de la cartera durant l’acte d’homenatge al donant que va organitzar ahir al Parc Central l’Associació de Trasplantats i Donants d’Andorra (ATIDA), que es va fer coincidint amb el Dia mundial del donant.

Tal com va manifestar la ministra, també serà possible a partir de l’any vinent la donació de còrnia després del conveni que s’ha de firmar amb el Banc de Sang i Teixits de Catalunya i una vegada ja s’han format al país els professionals sanitaris que s’encarregaran d’aquesta tasca. “Nosaltres pensem que pel que fa a la donació de còrnia és una realitat imminent al país”, va afirmar Mas.

“Avui és una ocasió per posar en valor totes les persones que han fet una donació i visibilitzar la importància de la donació”, va subratllar la ministra durant l’acte. Mas va destacar la implicació que sempre han tingut els ciutadans del país “en totes les campanyes que fem”, relatives a la sang, el cordó umbilical i la medul·la òssia, “on s’han asolit fins a 500 inscrits”. “Estem molt satisfets d’aquesta resposta però ens cal fer més passos endavant perquè hi pugui haver donants de teixits i d’òrgans a Andorra”, va indicar la ministra, segons la qual s’haurà de comptar amb professionals dels dos països veïns “perquè puguin fer les extraccions”. Pel que respecta a la donació de còrnia, ja està fet el protocol de funcionament i els professionals formats, “el que falta ara és un document marc que doni un enquadrament legislatiu a la donació, que ja estarà a punt a finals d’any”.

El president d’ATIDA, Toni Gamero, va aprofitar la celebració per reivindicar de nou la donació d’òrgans al país i, en aquest sentit va demanar “un pas més per part de l’administració en el camí cap a la donació, perquè qualsevol persona que ho desitgi pugui ser donant d’òrgans i teixits a Andorra”. La celebració va comptar també amb la presència del cònsol menor d’Andorra la Vella, Miquel Canturri, que va expressar la satisfacció de la capital per acollir l’escultura dedicada als donants i va destacar “el gran gest dels donants, oferint una segona oportunitat a la vida d’altres persones”. També hi van participar l’Esbart Santa Anna i dels Castellers d’Andorra, a més d’un nombrós públic que va gaudir de la festa.

ELS PSICÒLEGS CONVENCIONALS EXERCIRAN AVIAT

La ministra de Salut, Helena Mas, va anunciar ahir que la incidència que s’havia produït amb la història clínica compartida estarà resolta “en breu”. D’aquesta manera, serà possible que els psicòlegs convencionats amb la CASS, que ja són tres, puguin començar a atendre pacients. “L’atenció psicològica a poc a poc serà una realitat encara amb més psicòlegs”, va indicar Mas. La titular de la cartera de Salut va recordar que la salut mental és “una de les prioritats de la legislatura”, motiu pel qual s’està donant molt importància als recursos humans de què es disposa i a les infraestructures. En aquest sentit, des del ministeri es continua treballant per disposar d’un espai a prop de l’hospital per posar en marxa el centre de salut mental. I és que del que es tracta, segons va explicar, és de passar d’una atenció “més focalitzada en l’hospital i en els símptomes a una de més comunitària”. De moment, segons va afegir Mas, ja es disposa de diversos possibles locals per acollir aquest servei, amb la voluntat que a principis de l’any vinent ja es pugui posar en funcionament.

tracking