El so com a patrimoni

Andorra recerca + innovació participa en un projecte per crear rutes de patrimoni sonor de muntanya i de costa inclusives i accessibles.

El cartell del projecte RINS.AR+I

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Andorra Recerca + Innovació (AR+I) participa en un projecte amb nom de pilot del mundial de motociclisme però que està molt lluny dels circuits de velocitat. Es tracta del projecte RINS (Ruta Inclusiva Natura Sonora), que és una proposta de laboratoris transfronterers que a través del codisseny, la cocreació, la transferència de coneixement i l’intercanvi de bones pràctiques pretén crear rutes de patrimoni sonor de muntanya i de costa inclusives i accessibles a totes les persones en format digital de podcast. El consorci del projecte està format per l’Associació Sound Earth Legacy (SEL) i Andorra Recerca + Innovació, i la participació de l’Associació Es Far Cultural (EFC).

Segons expliquen des de l’ARI, els objectius principals del projecte són intercanviar bones pràctiques entre territoris per idear i dissenyar nous models que apropin d’una manera sostenible i inclusiva el medi ambient a través d’eines tecnològiques immersives; i crear els podcasts de rutes inclusives de natura sonora, amb contingut educatiu a través de gravacions de paisatges sonors immersius d’Andorra, Catalunya i Menorca per compartir amb un públic nacional i internacional a través de plataformes, xarxes socials, entre d’altres.

També es vol reforçar la cooperació d’iniciatives transfrontereres que pretenen posar en valor el seu patrimoni sonor natural com a part del patrimoni intangible, sensibilitzar per a la protecció i el respecte cap al medi ambient; i potenciar la mobilitat transfronterera d’experts multidisciplinaris de cada territori.

Es tracta de desenvolupar un recurs destinat a tota la ciutadania que, per motius de salut o altres, no pugui accedir als espais naturals i vulgui conèixer a través dels paisatges sonors i els continguts educatius digitals aquest patrimoni.

Des de l’AR+I s’ha escollit treballar dins de la parròquia d’Ordino, declarada Reserva de la Biosfera per la Unesco el 2020, per tal de posar en valor el patrimoni natural i paisatgístic, així com d’història humana que ha esculpit els entorns tal com es coneixen avui en dia.

tracking