POLÍTIQUES D'HABITATGE
Els propietaris lamenten que no es posi fi a la intervenció del mercat
L’oposició es mostra en contra de la descongelació dels lloguers del projecte de llei sobre l’arrendament d’habitatges
El projecte de llei que regula l’arrendament d’habitatges no ha acontentat els propietaris de pisos, que pensen que les mesures haurien d’estar encaminades a eliminar la intervenció del Govern al mercat de l’habitatge, ni tampoc els partits de l’oposició, que consideren que no era el moment de descongelar els lloguers. En aquest sentit, l’Associació de Propietaris de Béns Immobles (APBI) va recordar que ja han transcorregut “molts anys amb el mercat intervingut. Això no és bo. I els efectes són directes: no hi ha pisos nous de lloguer”. L’entitat considera que la intervenció del mercat “és contraproduent”, com s’ha pogut comprovar en altres indrets com, per exemple, a Barcelona, on “està tenint uns efectes absolutament adversos”.
Per a l’APBI, “intervenir els preus a curt termini pot resultar una mesura políticament molt atractiva, però va en contra de l’evolució del mercat”. L’associació manté que per incrementar el parc de pisos de lloguer cal liberalitzar el mercat, donar seguretat jurídica al sector i minimitzar l’impacte de la Llei d’inversió estrangera en el sector i, pel que fa a l’increment de l’impost als pisos buits, manifesta que “el Govern el que ha de fer és estimular i posar tots els mecanismes per tal que els propietaris vulguin invertir en nous actius i posar-los en lloguer. Però, en cap cas, sancionar”. D’altra banda, l’associació troba que l’augment del 6%+l’IPC dels lloguers que costen actualment menys de sis euros el metre quadrat no cobrirà les depeses que suposen en molts casos els pisos antics.
La problemàtica de l’habitatge va ser de nou ahir a la tarda la protagonista principal en una sessió del Consell General. I això queno tocava parlar d’aquest tema, segons l’ordre del dia, almenys de manera principal, com va acabar passant. L’informe del Raonador del Ciutada corresponent al 2022, en què aquesta institució posa de manifest que no és el moment idoni per descongelar els lloguers, va ser la guspira que va encendre el debat, afavorit perquè tot justel dia anterior la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, havia presentat el projecte de llei sobre l’arrendament d’habitatges.
El grup parlamentari de Concòrdia i el socialdemòcrata van coincidir que no era el moment de descongelar els preus dels lloguers, com es pretén amb el text entrat a tràmit parlamentari, en línia amb el que havia manifestat reiteradament el Raonador del Ciutadà, Marc Vila, que va reiterar durant la seva compareixença davant de la comissió legislativa de Justícia i Interior que ara la situació és fins i tot més greu que el 2019. Així, la presidenta suplent del grup socialdemòcrata, Susanna Vela, va afirmar que “compartim la decisió del Raonador de no descongelar els lloguers per evitar el patiment de les famílies”, i en declaracions va manifestar posteriorment que “fins que no hi hagi habitatge públic el problema el continuarem tenint, perquè el mercat no es regula sol”. Per la seva banda, la presidenta suplent de Concòrdia, Núria Segués, es va pronunciar també a favor de congelar els lloguers un any més com a mínim, “per no afegir més pressió sobre les persones”, i pel que fa a les pròrrogues dels contractes, va afirmar que “no hi acabem de veure aspectes positius perquè estem en una situació d’emergència en matèria d’habitatges”. La presidenta suplent d’Andorra Endavant, Noemí Amador, va reiterar la necessitat de treballar perquè hi hagi al país habitatges a preu assequible, i la líder de la formació, Carine Montaner, es va mostrar satisfeta que el projecte de llei inclogui finalment la pròrroga dels lloguers, “perquè per a nosaltres era un suïcidi no fer-ho”. Montaner troba “lògic” que el text es basi en una graella que té en compte l’any de la signatura del contracte perquè, evidentment, els preus del 2015, per exemple, no eren els d’ara” i, a més, els petits propietaris “també pateixen el problema de la inflació”. En una línia totalment oposada a la d’aquests grups es va pronunciar el conseller no adscrit Víctor Pintos, que troba a faltar en el projecte de llei “la desintervenció quirúrgica que havia anunciat el Govern”. “Esperava que es fes la liberalització dels lloguers, com van prometre”, va afegir Pintos.
Per la seva banda, la ministra d’Habitatge va manifestar que el Govern creu que la manca de pisos a preu assequible és un dels principals problemes, i que es continua treballant per solucionar-lo, com demostra la important partida d’inversió prevista. En aquest sentit, Marsol va considerar que aconseguir que una part important dels pisos buits es posin al mercat, juntament amb la continuació de l’allargament de la prohibició de nous permisos per als apartaments turístics, “són bona part de la solució; no entenem que la solució passi per construir molt”. Marsol va dir que el 60% dels lloguers es beneficiaran de la pròrroga de quatre anys. El grup parlamentari demòcrata comparteix la línia del projecte de llei, va manifestar el president, Jordi Jordana. “Hi ha interessos en conflicte i s’intenta casa-los de la millor manera possible”, va dir Jordana. Durant la sessió tots els grups van coincidir a felicitar Vila per la tasca “neutral” realitzada en el seu mandat.
L'USdA APOSTA PER ACABAR AMB ELS ESPECULADORS
La Unió Sindical d’Andorra (USdA) no veu malament que els preus dels lloguers dels pisos més barats, aquells que costen entre 500 i 700 euros, es puguin actualitzar després de la congelació que hi ha hagut en els últims anys. “Si es vol aplicar un augment del 10% a aquests habitatges no tenim res a dir-hi”, va afegir Ubach. Tot i això, Ubach s’oposa a un increment en el preu dels habitatges que costen més de 1.000 euros. I és que, segons el dirigent de l’USdA, el que cal és “acabar amb l’especulació” existent, és a dir, “beneficiar els propietaris que ho estan fent bé i acabar amb els especuladors”. En aquest sentit, la Unió Sindical té previst presentar una proposta concreta amb aquest objectiu divendres vinent, quan tindrà lloc una nova reunió del Consell Econòmic i Social (CES).