FONTS D'ENERGIA
La sequera redueix la producció d'electricitat
La falta de precipitacions deixa un dèficit del 24% d'energia hidroelèctrica, la més baixa des del 2007
Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA) està experimentant aquest any un dèficit en la producció d’energia hidroelèctrica en un “23% o 24%” respecte a la mitjana dels darrers 20 anys per la falta de precipitacions. Així ho va manifestar ahir el director general, Albert Moles, durant la inauguració de la nova estació transformadora i repartidora d’energia de la Gonarda.
Aquesta és la xifra més baixa que ha registrat FEDA des de l’any 2007, que s’allunya del “rècord històric” que va establir el 2020, quan la producció va ser del doble respecte a la que s’està produint enguany. Moles va indicar que l’any passat va patir una manca similar. “Va ser un any molt sec”, va comentar, i va explicar que la sequera dels darrers mesos ha afectat de manera directa la capacitat de producció. Aquesta manca d’energia ha d’estar importada dels països veïns, generalment equilibrant-se en un 50%-50% entre Espanya i França.
Moles va afegir que la ubicació de la central del país agreuja la capacitat d’estocatge, ja que se situa per sobre de la conca dels rius “i no riu avall com a l’Ebre”, per tant, en dificulta l’ompliment. En aquest cas, “Engolasters té la capacitat d’omplir-se en un dia, mentre que en períodes de poca aigua triga entre set i deu dies”, segons va detallar Moles, tot recordant que “el món de l’energia hidràulica i l’aigua és molt variable al llarg dels anys. “Costa de dir si demà plourà o no plourà”, va afegir.
A banda d’Engolasters, les altres reserves d’aigua de què disposa el país són preses de mida més reduïda i, per tant, amb menys capacitat d’estoc. Se situen a Aixovall i a Arcalís i són d’empreses privades. És per aquest motiu que FEDA segueix buscant alternatives per diversificar les fonts d’energia renovables, potenciar la producció pròpia i donar servei a més part poblacional, segons va manifestar Moles ahir durant la inauguració de la nova ETR de la Gonarda, que és la cinquena repartidora d’energia a les llars.
També forma part dels futurs projectes el parc eòlic que es preveu construir al pic de Maià i que pot esdevenir la tercera infraestructura de FEDA, en ser capaç d’assolir un 10% de la demanda. El secretari d’Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat, David Forné, va aclarir que la construcció del parc no s’encetarà fins a l’any vinent, sense concretar dates. Ara per ara, Govern es manté en espera d’una “manifestació” per part dels comuns de Canillo i d’Encamp, que és on es projecta la instal·lació i, segons va afegir Forné, ambdós es mostren “favorables per converses informals que hem mantingut”.
REFORÇ A LA XARXA ELÈCTRICA D'ORDINO I LA MASSANA
FEDA va inaugurar ahir la nova estació transformadora i repartidora (ETR) de la Gonarda, que preveu reforçar el servei elèctric a Ordino i la Massana, alhora que potenciar la capacitat energètica a la resta del país fins a dues o tres vegades més. Es tracta de la cinquena estació del país encarregada de rebre l’energia d’alta tensió dels països veïns i de la producció local, i de transformar-la en mitjana tensió, com la de la Margineda o la d’Encamp. El director general de FEDA, Albert Moles, va destacar la importància de “reforçar la xarxa elèctrica interna” i “millorar la gestió i importació d’energia”, sobretot de cara a l’increment de la demanda i a la volatilitat dels preus, segons va comentar. Amb aquesta nova instal·lació, es permet cobrir prop del 15% de la demanda i podria fer-ho fins al 28%. El projecte va ser pressupostat amb 13 milions d’euros i disposa de 1.300 metres quadrats d’instal·lació amb dos transformadors. Segons Moles, és una proposta que pot donar servei “fins a 40 anys vista”.