Mur assegura que els protocols als hospitals no eren obligatoris

El cap de salut mental declara a Madrid pels geriàtrics durant la primera onada de covid

El cap de salut mental, Carlos Mur.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’exdirector general de coordinació sociosanitària de la Comunitat de Madrid i cap del servei de salut mental del SAAS, Carlos Mur, va defensar ahir davant el jutge d’instrucció número 4 de plaça de Castella de Madrid que es van enviar protocols de referència per a l’atenció a hospitals de residents malalts de covid durant la primera onada de la pandèmia, però que aquests no eren de compliment obligat.

Així ho va traslladar l’advocat de l’acusació, Andrés Olleros, a la sortida de la declaració de Mur, que va prestar declaració en qualitat de testimoni, igual que dos geriatres dels hospitals Ramón y Cajal i Fundación Jiménez Díaz.

El jutjat d’instrucció número 4 de Madrid va citar a declarar Mur en relació amb dues querelles interposades per familiars de morts a través de la Plataforma per la Dignitat de la Gent Gran (Pladigmare).

En concret, el jutge Marcelino Sexmero investiga les directores de les residències Adolfo Suárez i Amavir Arganzuela, així com dues doctores a instàncies de Pladigmare, en una de les causes judicials en què s’investiguen els protocols de derivació de la Comunitat de Madrid en residències durant la primera onada de la pandèmia.

D’acord amb allò traslladat per Olleros, Mur “ha deixat clar” que els protocols “van estar actius” i els coneixia el llavors conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, amb qui va intercanviar correus electrònics per traslladar-li necessitats de material i d’una altra índole a les residències, protocols que “es van enviar a tots els centres hospitalaris”.

Segons això, el protocol va establir els criteris per veure com es repartia el material sanitari a les residències i, a part, els criteris de derivació a hospitals, cosa que intentava evitar el col·lapse en aquests últims, però que va generar “altres perjudicis per als residents”, va remarcar el lletrat, perquè “alguns van veure que tenint la possibilitat de ser derivats i sobreviure no ho van ser sobre la base d’aquests protocols”.

Alberto Olleros, que representa Pladigmare, va destacar que Mur ha estat “molt col·laborador” i va contestar a totes les preguntes. Les geriatres van declarar que van aplicar aquests protocols “en concordança” amb la residència.

tracking