COOPERACIÓ TRANSFRONTERERA

La galeria d'allaus de l'Ospitalet estarà acabada en dos anys

L'obra es complementarà eixamplant trams de la carretera RN-22

Espot i Pierre-André Durand en el setè Diàleg Transfronterer Andorra – OccitàniGovern

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Xavier Espot i el prefecte de la Regió d'Occitània, Pierre-AndréDurand, s'han reunit avui a Tolosa amb ocasió del setè Diàleg Transfronterer Andorra-Occitània. Avui, en el marc del comitè estratègic de seguiment dels acords per a la millora i la viabilitat i la resistència climàtica de les carreteres nacionals 20, 320,22 i 116 signats els anys 2017 i 2022 entre Andorra i França, les institucions es congratulen per l'inici les obres de la galeria d'allaus de l'OsipialetH2la propera primaveradel 2024 i que es posarà en funcionamentl'octubredel 2025.

La fase preparatòria del projecte es va iniciar del passat 15 de setembre amb la finalització de les obres necessàries per reobrir la carretera nacional 22 i així desviar el trànsit durant els treballs. Un cop finalitzada la galeria d'allaus, a partir del 2025, l'obra es complementarà eixamplant alguns trams de la carretera RN-22 entre La Croisade i la frontera andorrana. La galeria d'allaus evitarà el tancament recurrent de la carretera d'accés a Andorra en episodis de molta neu a causa de les allaus el que es traduirà com una millora notable en la mobilitat banda i banda de la frontera, repercutint positivament en la dinamització del territori.

La comissió també ha eixamplat el programa detallant d'intervencions previstes a la ruta cap a Andorra des de Prades quecomençarà, a finals d'octubre de 2023, amb la instal·lació de dispositius deprotecciócontra caigudes de blocs a Vilafranca de Conflent als Pirineus Orientals.

El cap de Govern s'ha desplaçat acompanyat dels ministres d'Afers Exteriors, Imma Tor; de Territori i Urbanisme,RaúlFerré; Salut, Helena Mas; Medi Ambient, Agricultura, Ramaderia iPortaveu, Guillem Casal; així com de l'ambaixadora d'Andorra a França, Eva Descarrega. També han pres part de la reunió la vicepresidenta del Consell Regional d'Occitània, responsable d'educació superior, recerca, Europa i relacions internacionals,NadiaPellefigue, el vicepresident primer del Consell Departamental de l'Arieja, Jean-PaulFérré; i l'ambaixador de França a Andorra, Jean-ClaudeTribolet, també han pres part de la reunió.

Altres cooperacions

D'altra banda, pel que fa a les cooperacions temàtiques entre Andorra i Occitània, i concretant en l'àmbitsanitariles duesdelegacionshan fet balanç de la cooperació iniciada el 2017 i que permetrà a lesautoritatslocals franceses signar convenis amb Andorra sobre qüestions de salut pública, com l'organització d'atenció de cures i recursos sanitaris i de preparació per fer front a crisis sanitàries.

Pel que fa a la cooperació mèdica, han acordat la celebració d'una futura reunió entre els serveis mèdics de l'hospital d'Andorra i els delsprincipalsestabliments sanitaris d'Occitània. També s'ha acordat establir intercanvis d'experiències enmatèriesde formacions de professionals de la salut.

Quan a cooperació policial i duanera s'ha continuat amb la voluntat de col·laborar en la lluita contra el contraban de tabac accelerant l'intercanvi d'informaciói l'organització de patrulles conjuntes.

En l'àmbit econòmic, la salut i el sector digitalcoincideixenen la necessitat de traduir a través d'esdeveniments d'empresa la voluntat comuna de reequilibrar les relacions econòmiques d'Andorra amb Occitània.

tracking