TAMBÉ S'INOCULA CONTRA LA COVID

Arrenca la campanya de vacunació de la grip

Les persones majors de 60 anys i les que formen part d’un grup de risc ja les poden rebre des d’ahir fins al mes de desembre

Una de les vacunes contra la grip que es van inocular ahir.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La campanya de vacunació contra la grip i la covid es va iniciar ahir amb la novetat que ha disminuït cinc anys l’edat del grup al qual van dirigits els vaccins, passant dels 65 als 60. També serà la primera vegada que s’administren les vacunes de la grip i de la covid conjuntament. Amb això, s’espera poder superar les 7.430 dosis que es van administrar l’any passat. Per prevenir-se, el Govern ha adquirit 9.000 vacunes contra la grip i 6.000 contra la covid, amb la possibilitat de comprar-ne més si la demanda ho requereix.

Entre la ciutadania cridada a vacunar-se es troben als anomenats grups de risc, que estan formats per persones amb malalties cròniques, que es troben sota tractaments oncològics, o persones sanes que treballen amb els grups esmentats, com és el cas dels treballadors sanitaris o de residències. També es recomana la vacuna als cossos policials i al de bombers, ja que són oficis que poden entrar en contacte amb aquests grups de risc. En el cas dels treballadors de serveis comunitaris essencials i dels interns i treballadors del centre penitenciari, segons informa l’executiu, també rebran la dosi seguint la mateixa operativa que s’ha organitzat els anys anteriors.

La campanya d’immunització acabarà al desembre amb l’objectiu d’anticipar-se a l’onada de contagis de la grip, que s’espera que arribi a l’hivern. Pel que fa a la covid, no se sap si hi haurà un nou repunt d’infeccions, tot i que durant l’any s’ha produït un degoteig de casos.

Pel que fa a la vacuna contra la covid-19, aquesta es recomana independentment del nombre de dosis que s’hagin rebut prèviament i incloent-hi aquelles persones que no hagin rebut cap mena de vacuna. Es tracta d’una vacunació d’una sola dosi i cal mantenir un interval mínim de tres mesos des de la darrera dosi o des de la darrera infecció. Pel que fa als seus efectes, la metgessa d’atenció primària Elena Hernández va recordar que el vaccí no ens protegirà d’un possible contagi, però sí que evitarà que agafem una malaltia greu que ens pugui provocar l’ingrés hospitalari o altres condicions adverses derivades. De la mateixa manera, la vacuna de la grip busca evitar el contagi entre la població de risc i que aquest derivi en altres patologies greus.

La doctora també va remarcar que posar-se les dues vacunes a la vegada no augmenta el risc de sofrir efectes secundaris. Així i tot, després que s’administri la dosi sí que “podem sofrir malestar o dolor a la zona on ens hagin fet la punxada, sentir-nos una mica marejats, o podem sofrir episodis lleus de febre o calfreds”, però això no tindria res a veure amb el fet d’haver-se posat les dues dosis de manera conjunta, sinó que serien part dels efectes secundaris que poden provocar les vacunes per separat, va informar Hernández.

Per demanar hora per vacunar-se caldrà fer-ho als centres d’atenció primària, que van començar a repartir torns el 16 d’octubre passat. Els menors de 60 anys amb factors de risc que vulguin que se’ls administri el vaccí caldrà que presentin la recepta del metge d’atenció primària.

REPORTATGE

Confiança en la sanitat L’Abel va ser una de les primeres persones a vacunar-se juntament amb la dona, la Maria Rosa. Tots dos van arribar ahir a dos quarts d’onze del matí al centre d’atenció primària de Santa Coloma per immunitzar-se contra la grip. La parella va afirmar que ja fa anys que es vacuna, des “d’abans de jubilar-nos”. Pel que fa a l’eficàcia de vacunar-se, la Maria Rosa certifica que no ha passat mai la grip des que ho fa, només “algun constipat de nas”, afirmació que el marit també va refermar. Abans de marxar, l’Abel va voler deixar un missatge per als que dubten. “S’ha de tindre confiança en la sanitat. Jo en tinc i de moment m’ha anat bé”, va afirmar. El Carlos i la Inés són un altre exemple d’un matrimoni que té pensat vacunar-se, però abans de fer-ho volen consultar-ho amb un especialista. La vacuna de la covid, però, no se la posaran, tot i que mai han patit cap efecte secundari. El Miguel també vol passar pel centre d’atenció primària per protegir-se contra la grip. En canvi, té dubtes amb el vaccí de la covid, ja que després de la quarta dosi va tindre dolor a l’espatlla esquerra que després li va passar a la dreta, però no pot assegurar que fos causat per la vacuna. D’altra banda, la Marta té més dubtes sobre el tema: “Si m’ho diu el metge ho faré perquè és important estar protegit, però no m’agraden les agulles.” Per acabar, l’Albert diu que ell es vacunarà, tant de la covid com de la grip, i ha volgut deixar un missatge a tothom: “Feu-me cas i aneu a vacunar-vos. Evitareu ensurts, més val prevenir que curar.”

Una dona rebent una dosi d'un vaccí.

tracking