CONSELL ECONÒMIC I SOCIAL

La CEA construirà pisos si disposa de sòl sense cost

La confederació farà una proposta abans de final d’any perquè la construcció s’iniciï de pressa

Els representants del CES en ple debat.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Confederació Empresarial (CEA), Gerard Cadena, va afirmar que estan treballant per posar sobre la taula “una sèrie de pisos de lloguer assequible”. La idea de la CEA és poder presentar la proposta abans de final d’any de forma que ràpidament es pugui procedir a la construcció de nous habitatges. Segons Cadena, la proposta passa perquè el Govern o els comuns que tinguin terrenys “els treguin a concessió”. Així, va detallar, “et treus el problema del terreny i es poden abaratir els costos”. La ministra d’Habitatge, Conxita Marsol va avaluar la proposta de forma positiva. “Pel que fa a treballar conjuntament amb terrenys de cessió per fer promocions d’habitatge i lloguer, estem molt a prop”, va afirmar, tot recordant que la capital ja n’havia donat dos i que a Escaldes ja hi ha un acord. Tot i així, la ministra va deixar clar que “cal que les empreses s’hi impliquin i es presentin als concursos. És veritat que potser no tindran tants beneficis, però és un projecte de país”, fent al·lusió al fet que el concurs de remodelació de pisos de Santa Coloma va quedar desert. En aquesta qüestió, la CEA va voler puntualitzar que aquest cas seria diferent: “Aquell edifici tenia una infraestructura de fa 30 anys i no sortien els comptes, en el cas de cessió del terreny, les empreses podrien dirigir el projecte de construcció de principi a fi.”

Amb relació a l’habitatge i en el marc del CES, l’USdA va presentar un pla de xoc amb la finalitat de frenar l’especulació en què una de les principals mesures és la d’establir un topall de vuit euros per metre quadrat en els pisos de lloguer. El secretari general de la Unió Sindical, Gabriel Ubach, va especificar que el pla definia “que per cada euro de més sobre aquest topall, els propietaris haurien de pagar cinc euros d’impostos”. El secretari va assegurar que “aplicant aquestes mesures, juntament amb la construcció de pisos de lloguer assequible i donant sortida als 2.500 pisos buits, el problema de l’especulació es podria solucionar en dos mesos”, i va recordar que l’accés a l’habitatge “és un dret que s’ha d’acomplir”. Des de la CEA ja es va avançar el desacord amb aquesta mesura. Cadena va manifestar “que cal profunditzar”, referint-se que aquesta proposta no té en compte les condicions de cada habitatge, com la ubicació o altres prestacions que fan variar el preu. Ubach va advertir que en cas de no haver-hi avenços en el consell del 16 de novembre en matèria d’habitatge convocarien una manifestació abans de les comunals.

INICIATIVA PER L'HABITATGE DIGNE

Una plataforma anònima que es va donar a conèixer amb el nom de DenunciAND ‘Xat per l’habitatge digne’ va crear un grup a Telegram el 19 d’octubre i ja compta amb 236 membres. L’objectiu és mobilitzar els integrants del grup per protestar per un habitatge digne. Tot i que s’han presentat diverses propostes, la data està en discussió, igual que l’itinerari que s’ha de seguir. Les veus que se sumen a la protesta reflexionen també quina serà la millor manera d’aconseguir un impacte important.

tracking