Igualtat

Alerta per l'augment de l'assetjament sexual laboral

L’USdA va rebre entre 5 o 6 denúncies que no es van tramitar per por de les víctimes

Els casos d'assetjament sexual a la feina han augmentat.Arxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, va confirmar que els casos d’assetjament sexual i per raó de gènere s’han incrementat els darrers anys: “Fa un parell d’anys no ens arribava cap denúncia, però enguany n’hem rebut cinc o sis”. Ubach va afirmar que en la majoria de casos es tracta de dones que han patit assetjament sexual: “Generalment, porten a Andorra poc temps perquè venen amb un permís de temporers i amb feines precàries, dins el sector de la neteja o el comerç”. Ubach destaca que són persones que es troben sense cap xarxa de suport i amb més dificultats per afrontar la situació, ja que desconeixen a qui es poden dirigir, i sobretot de quina manera han de procedir. En molts casos, segons el president, acaben renunciant a fer denúncies, d’una banda, “per por de les represàlies que podrien prendre les seves parelles vers la persona que ha comès l’assetjament”, de l’altre, per la por “de perdre la feina o ser assenyalades en el seu àmbit laboral”.

Per això, el secretari general de l’USdA va veure la necessitat, juntament amb l’Associació de les Dones i l’Institut de la Dona, de crear una llei que emparés les víctimes d’aquest tipus d’assetjament: “Són coses que no haurien de passar, però malauradament es produeixen, i és important que les víctimes tinguin algú que les pugui escoltar i guiar”.

Montserrat Ronchera, presidenta de l’Institut de les Dones, també va celebrar l’entrada en vigor del decret tot destacant-ne tant la part preventiva que estipula la llei com una de les claus a l’hora de sensibilitzar i evitar que es produeixin aquestes situacions, com el fet que el desenvolupament d’aquesta eina aporta un grau més de seguretat a les víctimes. Ronchera va coincidr amb el sindicat en l’afirmació que es produeixen més casos dels que es denuncien. Ronchera també va avaluar que el marge donat a les empreses perquè desenvolupin el codi “potser és massa llarg”, tot i que va mostrar comprensió, “ja que en aquests moments les empreses també estan aplicant altres reglaments”.

El decret obliga les empreses de l’àmbit privat a desenvolupar un codi propi per prevenir i abordar les conductes d’assetjament sexual i per raó de sexe, i estipula tres fases des del moment que es rep la denúncia fins a la seva resolució. La darrera de les fases englobaria el procés de resolució i la comissió investigadora disposaria d’un màxim de vint dies per decidir si hi ha evidències.

QÜESTIONS QUE ESTAN PENDENTS A LA LLEI D'IGUALTAT

La presidenta de l’Institut de la Dona, Montserrat Ronchera, va recordar algunes de les mancances en el desplegament reglamentari de la Llei d’Igualtat. D’una banda, l’estudi de la bretxa salarial que cada empresa ha de calcular i fer públic. Segons Ronchera, actualment es fan enquestes, però les dades no són tan fiables com les que pot aportar cada empresa. En aquest sentit, des de Govern, divendres en el marc del Consell Econòmic i Social, es va anunciar que la mesura ja comptava amb un dictamen favorable i que en un termini de quinze dies s’entraria a Consell General. D’altra banda, està pendent també d’engegar un registre per part de Govern de les empreses que disposen d’un pla d’igualtat de manera que hi hagi un coneixement de quines empreses compleixen la normativa i quines no.

tracking