Reportatge
Gossos sense collar
Els veterinaris mostren neguit pels animals comprats a màfies il·legals i alerten que el falsejament de vacunes suposa un perill sanitari
És freqüent que els veterinaris detectin anomalies o incongruències en els passaports dels animals de companyia, sobretot, en el cas dels gossos. En aquests casos, el més probable és que provinguin d’empreses mafioses. Les alarmes salten quan la data de vacunació no correspon amb l’edat de l’animal o la data de naixement no quadra amb la dimensió morfològica o, fins i tot, quan el xip no es correspon amb l’animal tractat. És en aquest moment quan els veterinaris sospiten que el gos prové d’un grup de tràfic il·legal. I no, els propietaris no ho saben.
Jael Pozo és veterinària i va indicar que, entre les pràctiques més comunes, destaca el transport d’animals entre països sense documentació o amb documents falsejats, generalment provinents de països de l’Europa de l’Est, i venuts a preus elevadíssims. El cas recent del desmantellament d’una xarxa il·legal de cadells tenia gossos posats a la venda de fins a 5.000 euros. Tot i que va destacar que “no hi ha cap regulació dels preus, 5.000 és una xifra molt elevada, la mitjana se situa normalment entre els 500 i els 1.000”. En aquest sentit, va destacar que es tracta d’un “negoci fàcil”, ja que hi ha persones disposades a pagar aquest preu a canvi d’un animal. Els únics requisits que demana el comprador és que sigui de raça exclusiva, criat en bones condicions i amb les vacunes en regla. Però la il·legalitat entra en acció quan no s’han dut a terme cap d’aquestes condicions i es promociona l’animal com a tal. Són com gossos sense collar.
La veterinària va assenyalar que l’estafa de les vacunes és una de les pràctiques més perilloses, “ja que posa en risc la salut de l’animal i la de les persones”. Els gossos poden desenvolupar algunes malalties com la ràbia o el brom, i són altament contagioses. En alguns casos, poden provocar la mort, per la qual cosa fer un control de la documentació i la vacunació “és assegurar un control epidemiològic; és molt important tant la seva salut com la nostra”, va assenyalar Pozo.
Alguns veterinaris que es van adreçar al Diari van coincidir que les màfies “són més freqüents del que ens pensem”. Tot i això, lamenten que sigui un negoci complicat de supervisar, ja que es desconeix l’origen de l’animal o els actors que s’hi han implicat fins a acabar al veterinari. “Nosaltres som l’últim esgraó, ens en podem adonar, però no tenim a qui arribar”, va concloure Pozo.