Les minicentrals hidràuliques produeixen un 30% menys d'electricitat

La falta de precipitacions agreuja l’activitat de les instal·lacions d’Aixovall i Arcalís

La central d'Arcalís.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les dues minicentrals hidroelèctriques del país, impulsades per Persa, la societat productora d’energia que integren la Mútua Elèctrica laurediana i Nord Andorrà, registren enguany un dèficit de prop del 30% en la producció d’energia per manca de pluges. Així ho va explicar al Diari Joan Carles Grau, director tècnic de la Mútua i membre de Persa, indicant que aquest any i el passat han sigut dos períodes de molta sequera i “no sabem si durarà, però hi ha tendència al fet que cada vegada caigui menys aigua”.

De manera general, la producció que fan les minicentrals és força igual a la de la gran reserva de Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA), fet pel qual coincideix amb el dèficit del 23% d’electricitat hidroelèctrica que registra la parapública enguany. “Les precipitacions són les mateixes al país, cau la mateixa quantitat a les valls del Nord que a les centrals”, va assegurar. La diferència, però, està en el fet que tant la minihidràulica d’Arcalís com el d’Aixovall es beneficien del curs de l’aigua dels rius amb turbines, mentre que el llac d’Engolasters l’emmagatzema. En aquest sentit, Grau no va mostrar preocupació de força major per la falta de pluges, ja que “són períodes molt variables, no es poden preveure”, fet que explica també les pluges sobtades d’aquesta setmana.

Les minicentrals disposen d’uns 60 o 70 metres quadrats de superfície i generen 500 quilowatts, amb comparació als 15.000 de FEDA. Tot i això, són una font de producció d’energia important i “cal combinar-la amb d’altres fonts renovables”, segons va assegurar Grau. Concretament, la central de Sant Julià de Lòria té panells fotovoltaics a la coberta i a la façana de l’edifici i el director tècnic va indicar que aquest any ha estat el més profitós en aquest aspecte. “Hem tingut menys aigua, però en contrapartida hem tingut molt més sol”, va declarar.

Igualment, també hi ha instal·lades microturbines a Sant Julià i a la capital que funcionen aprofitant la pressió que genera l’aigua potable a les canonades i que poden generar fins a 10 quilowatts.

tracking