Diari TV - 'Parlem-ne'
Andorra Telecom deixarà d'ingressar 10 milions per 'roaming' amb l'acord amb la UE
Nadal considera que no és evident que la liberalització de les telecomunicacions comporti una baixada de tarifes
Jordi Nadal, director general d’Andorra Telecom, va dir a l’entrevista feta ahir al programa de Diari TV Parlem-ne que respecte a l’acord d’associació amb la UE estan treballant “en dues hipòtesis pel que fa als ingressos que ens venen del roaming, que són rebaixar els ingressos en cinc o en deu milions”. Segons les dades aportades pel director, l’empresa espera generar aquest any i en concepte de roaming un total de 19,5 milions, una xifra semblant a la de l’any passat, quan es van generar 21 milions. En aquest sentit, Nadal va voler deixar clar que en el cas que el roaming caigui fins a la meitat “continuarem sent solvents”.
De fet, durant l’entrevista el director va afirmar que estava segur que en la negociació de l’acord els ingressos provinents del roaming s’abaixarien i va situar unes línies vermelles: “Tenir uns ingressos inferiors a deu o vuit milions per roaming no ens semblaria just.” Per Nadal, la diferència amb països com França i Espanya és que tot i que també reben un gran nombre de turistes, les dades que els turistes consumeixen al llarg d’un any al país suposen un 2% del total, mentre que a Andorra signifiquen un 50% del total, que es tradueix en un impacte més gran en la infraestructura. D’aquesta manera, a l’acord es demanaria una aplicació asimètrica en la regularització de tarifes. Nadal també va voler puntualitzar que els ingressos del roaming provenen de les operadores que empren els turistes i es va mostrar a favor que els ciutadans europeus no hagin de pagar el que s’anomena roaming like at home. “Amb acord o sense, el roaming ha de desaparèixer”, va afirmar, però sense especificar un termini de temps.
Ara bé, si un dels punts a negociar és “quan cobrarem”, com va expressar Nadal, el segon dels punts és quant de temps de marge tindrà Andorra Telecom per assumir la baixada dels ingressos per roaming. En aquest sentit, la companyia demana entre sis i set anys, abans que es procedeixi a liberalitzar el mercat, mentre que la Unió Europea voldria que fossin dos.
Nadal també va tractar la qüestió de la liberació del monopoli i va advertir que no era evident que suposés una rebaixa en les tarifes per al client. “No seria el negoci del segle”, va expressar, tot explicant que, en primer lloc, l’operadora que comencés a oferir servei al país hauria d’abonar l’ús de la infrastructura. “Una infraestructura on sempre hem cercat la qualitat i això té un cost”, va explicar, tot recordant que el Govern no vol perdre la universalitat de la xarxa, és a dir, que els clients puguin pagar el mateix visquin on visquin tot i que hi ha “zones que resulten més rendibles”, va manifestar. En segon lloc, les operadores necessitarien adaptar el servei a les característiques pròpies del país, i és aquí, segons el director d’Andorra Telecom, on toparien amb la dificultat més gran, que és trobar fabricants amb capacitat de produir per a un nombre petit de persones i, així i tot, resultar rendible. “Són massa pocs per anar més enllà del monopoli. El mercat fa que sigui menys atractiu. Si fossin un milió de persones seria diferent”, va cloure.
ANDORRA TELECOM ATRIBUEIX LA FALLIDA A UN "ERROR HUMÀ"
El director general d’Andorra Telecom, Jordi Nadal, va afirmar que l’avaria general que va patir l’empresa de telecomunicacions a principi del mes i que va deixar el país sense xarxa de telefonia i part d’internet va ser a causa d’un “error humà”. Segons Nadal, el problema el va causar un tècnic en “tocar posicions que van desestabilitzar la xarxa principal”. El director va especificar que l’àmbit en què havia d’actuar el tècnic no “tenia res connectat, ni crític”, però malauradament l’error no es va poder rectificar a temps. Nadal també va afirmar que la gravetat de la incidència havia estat especialment el fet de deixar els serveis d’emergència sense comunicació durant més d’una hora, i va afirmar que ja s’estaven implementant una sèrie de mesures per fer la xarxa més robusta.
LES OBRES DE LA NOVA SEU DE TELEFONIA S'INICIARAN AL GENER
Tal com estava previst al calendari, les obres de la nova seu d’Andorra Telecom s’iniciaran el mes de gener. Així ho va afirmar el director general de la companyia, Jordi Nadal. El projecte està pressupostat en 24,6 milions i el director va voler destacar el fet que “hem renunciat a un 40% d’edificabilitat” per poder respectar les places importants que estan situades tant davant com darrere de l’edifici. Entre les característiques, Nadal va subratllar l’espai digital situat a la part del davant, que serà un espai de projecció, i el fet que també es deixarà espai per a oficines d’altres institucions encara per definir. Si el calendari es respecta l’edifici estaria enllestit el 2026.