OBERTURA DE DILIGÈNCIES PRÈVIES

La Fiscalia investiga Joan Cabeza

El Ministeri Fiscal té indicis d’un presumpte delicte de filtrar informació sobre un examen per accedir a un lloc d’administrativa

Joan Cabeza i l'ara exfiscal Alfons Alberca, el febrer passat.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Consell Superior de la Justícia (CSJ) es troba a les acaballes del seu actual mandat i sembla que no ho farà de manera plàcida. Segons ha pogut saber el Diari, la Fiscalia ha obert diligències prèvies perquè veu un presumpte delicte entre un dels membres de l’organisme, concretament relacionat amb el Capítol XXI del Codi Penal, que es refereix a delictes contra la funció pública. L’investigat és el psiquiatre Joan Cabeza i presumptament la causa és la filtració d’unes preguntes a una coneguda per accedir a un càrrec a l’administració de justícia.

La investigació la va iniciar fa uns mesos l’ara exfiscal Alfons Alberca, que va centrar-se en una possible filtració de dades a una aspirant a un càrrec administratiu, que finalment va acabar guanyant. L’advertiment va venir del mateix CSJ, que va detectar irregularitats. L’aspirant va aconseguir el càrrec d’administrativa, però va ser acomiadada sota la justificació de no haver superat el període de prova.

A banda d’aquests fets, que s’han de qualificar de greus, el fet que la Fiscalia hagi obert diligències comporta un canvi radical en la decisió del nou cap del gabinet del representant personal del Copríncep francès, Robert Mauri, que tenia pensada la reelecció de Cabeza seguint el consell del seu antecessor, Pascal Escande, que es va jubilar a final de l’agost passat. Mauri va fer una proposta a l’advocada Maïtena Manciet, que va refusar-la, i també ha contactat amb l’exministre de Salut Albert Font i el lletrat Olivier Montel.

GIR RADICAL

Cabeza tenia tots els números per continuar dins de l’organisme, que està format per cinc membres, però Mauri no tenia la mateixa convicció que Escande i l’actuació de la Fiscalia ha estat definitiva. La setmana passada es va donar a conèixer el nom del futur president, designat pel síndic general. L’exministre Josep Maria Rossell rellevarà Enric Casadevall en una nova etapa en la qual s’ha marcat implementar el pla de xoc que ell mateix va elaborar com a titular de Justícia en l’anterior mandat. També es va conèixer l’elecció dels batlles i magistrats, que van triar Ramon Camp, un veterà jurista de gran prestigi a Andorra i fora del país que fa deu anys que assessora la Batllia.

L’elecció de Camp deixa fora Clàudia Arias, que ja havia manifestat el desig de continuar al càrrec.

El nom d’Olga Adellach no està confirmat oficialment. L’elecció depèn del Copríncep episcopal i no sembla que hi hagi cap impediment perquè continuï, tot i que no té formació en dret. Queda pendent l’elecció del membre que ha de proposar el cap de Govern. Segons ha pogut saber el Diari, la decisió està presa. Es tracta d’Antoni Fiñana, antic president de la Batllia que també va compartir bufet professional amb el nou fiscal general, Xavier Sopena. Substituiria Maica Torres.

El jurament dels nous càrrecs del Consell Superior de la Justícia tindrà lloc el 14 de novembre. L’objectiu de Rossell és que es tracti de persones amb coneixements jurídics. Així ho havia manifestat l’exministre durant la seva etapa a la cartera de Justícia.

LA RECOMANACIÓ D'ACONSEGUIR UNA COMPOSICIÓ PARITÀRIA ENTRE ELS MEMBRES

La llei que obliga a la paritat en organismes no afecta del tot el CSJ. Es recomana o es demana que es tendeixi a la paritat, però no és una obligatorietat. Tanmateix, es té molt present aquest element perquè el desig és que la representació femenina i masculina sigui la mateixa. El problema és que les designacions dels membres les fan institucions diferents que trien les persones que consideren més adequades i quan s’han pres les decisions és quan realment es confirma si hi ha una composició igualitària. Ara mateix, l’única dona seria Olga Adellach –si el Copríncep episcopal ho considera oportú. Per part francesa, cal buscar un recanvi a Cabeza i no se sap si serà home o dona, mentre que la designació del Govern, Antoni Fiñana, fa del tot inviable aconseguir la partitat. Respectar la paritat que estableix la Llei d’igualtat podria haver estat un factor determinant en l’elecció dels membres, però s’ha d’insistir que no és una obligatorietat i sí una recomanació que s’hauria d’assumir com una obligació. El CSJ nomena els batlles, magistrats i secretaris judicials.

tracking