reciclatge
Medi Ambient vol tenir protegit el 30% del territori
L’índex actual se situa al 15% amb el Comapedrosa, Sorteny i la Vall del Madriu
El ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia ha fixat com a objectiu per aquesta legislatura assolir el 30% dels espais naturals protegits, ja sigui per zones que contenen sistemes o elements naturals representatius, singulars, fràgils o d’especial interès ecològic, científic, paisatgístic o geològic.
Actualment, està cobert fins el 15% del país amb els parcs naturals del Comapedrosa i de Sorteny, que equivalen a un 5,6%, i amb la Vall del Madriu. Segons ha aclarit Casal, “calen noves figures de protecció” per conservar la biodiversitat de la fauna i la flora i del paisatge. Es tractaria de zones no urbanitzables, de titularitat pública, i que inclouen parcs, reserves i monuments naturals, tant pels de superfície d’una sola parròquia com més d’una.
Sense cap zona encara fixada, el treball que està fent Govern és un anàlisi per “inventariar” i “detectar” quins poden ser aquests espais d’interès, una qüestió que Casal ha assegurat que totes les forces parlamentàries han mostrat el seu suport.
Minimitzar l’exportació de la matèria orgànica
El Govern estudia la possibilitat de construir una infraestructura per tractar la matèria orgànica al país i que no calgui exportar-la a la Seu d’Urgell. Es tractaria d’una central de biometanització per vessar els residus orgànics i recuperar el gas que emet quan es descompon i que tindria una utilitat energètica. Ara per ara, el ministeri està estudiant la quantitat de fracció orgànica que es produeix al país i quina inversió caldria fer per valorar si una nova infraestructura seria viable. L’objectiu del ministeri és assolir un 65% del reciclatge de cara a l’any 2035, tal i com estipula els objectius emmarcats dins la Llei d’economia circular.
La recollida selectiva de la matèria orgànica recau en competència dels comuns i, únicament, ho fan als grans productors. Però, Casal ha recalcat la necessitat de “popularitzar” la recollida selectiva a les llars i no limitar-ho a supermercats o restaurants, una feina que podria abarcar 900 tones més de les 1.200 que es recullen a dia d’avui.
Sanejament d’aigües
El ministeri està estudiant la possibilitat d’ampliar les quatre grans depuradores de què disposa el país per sanejar les aigües i, fins i tot, està valorant la necessitat d’habilitar-ne una de nova. Actualment, n’hi ha una a la frontera hispanoandorrana i tres a les Valls del Nord –Pas de la Casa, Canillo i Anyós- i la nova se situaria a Encamp, prop de l’entrada del túnel dels Dos Valires, on Govern hi posseeix una reserva de sòl, antigament de propietat comunal i cedida a l’Executiu. Aquest s’emmarca dins del pla de sanejament d’aigües que s’implementarà de cara a l’any que ve.