Fauna

El banders graven un os bru a Ordino

El ministre de Medi Ambient apunta que podria ser el mateix animal detectat al juny

Captura de la gravació de l'os a Ordino.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els banders van compartir ahir a les xarxes socials un vídeo que constata una nova incursió d’un os bru en territori andorrà, concretament a Ordino i en una zona molt propera on va ser interceptat i enregistrat un altre exemplar de plantígrad el mes de juny passat. Bé podria tractar-se del mateix exemplar. Les anàlisis de les mostres recollides seran les que acabaran de determinar si és o no el mateix animal, però el ministre de Medi Ambient, Guillem Casal, va avançar ahir que és una hipòtesi plausible perquè se’l va gravar en una zona propera al darrer lloc on es va detectar i perquè és un mascle que té dimensions similars. Cal recordar que aquell animal ja està identificat: es tracta d’un mascle de set anys anomenat Tuc, procedent de l’Arieja i sense antecedents registrats de depredació. “Això reconforta”, va comentar el ministre amb relació al fet que no consten atacs d’aquest plantígrad a d’altres animals.

Les imatges enregistrades per una de les càmeres que el cos de banders ha instal·lat són de final del mes passat. El ministre va destacar que si s’ha detectat la presència del plantígrad és perquè “tenim mitjans de control” i perquè els banders i la unitat de fauna no només han instal·lat els mitjans per poder gravar aquestes incursions, sinó també “productes” que serveixen per atreure’ls i per captar-ne mostres que després permeten “fer un seguiment i detectar quan entren i surten”. Van ser aquestes mostres les que van permetre identificar l’os anomenat Tuc gràcies a la col·laboració i l’intercanvi d’informació que existeix amb les autoritats veïnes en aquesta matèria. I les que s’han recollit darrerament serviran per a la nova identificació.

Casal va insistir, però, que es tracta “de visites esporàdiques de mascles que van recorrent el territori” i va manifestar que es tracta d’uns fets que s’han d’anar normalitzant. Va explicar que abans de difondre les imatges havia comunicat aquesta nova incursió al president de l’Associació de Pagesos i Ramaders, i que també havia contactat amb ramaders que tenien bestiar a la zona. El ministeri segueix treballant amb el col·lectiu en un reglament que pugui cobrir eventuals atacs del plantígrad i l’objectiu és “poder-lo tenir activat com a molt tard l’estiu que ve, que és quan els animals tornen a la muntanya”.

En les imatges difoses pels banders es veu l’animal fregant-se contra el tronc d’un arbre. Són les restes que ha deixat sobre el lloc les que permetran que se l’identifiqui.

tracking