El Govern vol tenir un centre propi per tractar la matèria orgànica
Medi Ambient està estudiant la possibilitat d’habilitar una nova infraestructura per no fer el tractament a la Seu d’Urgell
El ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia està estudiant la possibilitat de construir una infraestructura per tractar la matèria orgànica al país i que no hi hagi necessitat d’exportar-la a la Seu d’Urgell. Així ho va confirmar el ministre, Guillem Casal, ahir durant una compareixença al Consell General davant la comissió legislativa de Política Territorial, Urbanisme i Medi Ambient.
La matèria orgànica s’exporta i es gestiona en una central ubicada a la Seu i el plantejament del ministeri és construir una central de biometanització al país on es vessarien els residus orgànics i es recuperaria el gas que emeten quan es descomponen per a utilitat energètica. Segons va concretar Casal, cal un edifici que pugui tractar-ho “de manera hermètica”, adaptada a les característiques del territori, i generar el mínim impacte d’olors. L’objectiu és minimitzar l’exportació de la fracció orgànica i poder gestionar-la al país. Actualment, la producció d’aquest tipus de residus se situa prop de les 1.200 tones i la nova infraestructura podria cobrir-ne fins a 900 més. “Estem estudiant la capacitat que tenim de gestionar tot el potencial de fracció orgànica i estem veient quin és el ventall de possibilitats”, va detallar Casal.
El treball del ministeri ara és determinar si és necessari tenir un centre propi i la inversió que caldria fer per al projecte. El que ja va avançar Medi Ambient en el balanç de l’any anterior és que l’índex del reciclatge se situa al 50% i l’objectiu és assolir el 65% de cara al 2035, segons la Llei d’economia circular.
Aquesta és una de les propostes que es farien en concordança amb la recollida selectiva de la matèria orgànica. Aquest treball recau ara en competència dels comuns, però Casal va deixar clar que també és responsabilitat de l’executiu incentivar-la. Les corporacions comunals fan el triatge als grans establiments, mentre que la voluntat del ministeri és “popularitzar” aquesta recollida selectiva a les cases i no limitar-la als restaurants o als grans supermercats. En aquest sentit, va emfatitzar que és insuficient dur el triatge als deu centres comercials del país.
Algunes de les altres línies estratègiques que Medi Ambient va presentar de cara a aquesta legislatura és millorar el control de les depuradores de la xarxa d’aigua. A banda de la proposta de llei per regular aquest recurs, així com l’opció de disposar d’una agència especialitzada que s’encarregui de fer la feina, Casal va exposar la voluntat d’ampliar les depuradores que filtren l’aigua o, fins i tot, la possibilitat de construir-ne una de nova per millorar la capacitat de la xarxa. Actualment, n’hi ha una a la frontera hispanoandorrana i tres a les valls del nord i d’orient –al Pas de la Casa, a Canillo i a Anyós– i la nova estaria edificada a Encamp, a prop de l’entrada del túnel dels Dos Valires, on Govern posseeix una parcel·la, antigament de propietat comunal, però cedida a l’executiu.
EL MINISTERI VOL TENIR UN 30% DEL TERRITORI PROTEGIT
Medi Ambient té fixat com a objectiu per a aquesta legislatura assolir el 30% del territori protegit, ja sigui per zones que contenen sistemes o elements naturals representatius, singulars, fràgils o d’especial interès ecològic, científic, paisatgístic o geològic. Actualment, està cobert prop del 15% del país amb els parcs naturals del Comapedrosa i de Sorteny, que equivalen a un 5,6%, i amb la vall del Madriu. Tot i això, segons Casal, “calen noves figures de protecció” per conservar i potenciar la biodiversitat de la fauna i la flora i del paisatge. Govern es troba en procés de detectar quins poden ser aquests espais d’interès. Es tracta de zones no urbanitzables, de titularitat pública i que inclouen parcs, reserves i monuments naturals, tant de superfície d’una sola parròquia com de més d’una.