PROTEGIR LA LLENGUA

Neix Cultura Activa per defensar el català

L’associació cultural centrarà l’activitat a promoure la llengua i la cultura andorrana

Maria Cucurull, presidenta de l'associació.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Cultura Activa, una associació que busca la defensa de la llengua catalana i la cultura andorrana, així com promoure el seu ús dins del territori nacional, amb projectes propis i fent xarxa amb altres entitats del país i de fora, es va donar a conèixer ahir.

La filòloga Maria Cucurull, la primera presidenta de l’entitat, va afirmar que Cultura Activa apareix obligada “pel context actual”, ja que a Andorra hi ha molts llocs on no es parla català, “demanes un cafè amb llet i no t’entenen”, va lamentar Cucurull. Davant d’això, la filòloga va assegurar que “cal prendre consciència sobre la importància de tindre el català”. Per fer-ho, Cultura Activa treballarà en campanyes adreçades a escoles i comerços per promoure hàbits lingüístics, entre altres projectes.

Cultura Activa s’ha creat de la mà d’Òmnium Cultural, que servirà de “germà gran” a l’entitat, va afirmar Cucurull. Així doncs, Òmnium ajudarà els andorrans en l’organització d’esdeveniments, els donarà consells i també servirà com a múscul financer. Sobre aquest agermanament, Cucurull va dir que gràcies a l’organització catalana “es podran fer moltes activitats i no caldrà invertir diners en coses que ja s’havien fet abans i que Òmnium ens pot facilitar”.

A més, Cultura Activa espera poder crear convenis amb altres organitzacions defensores de la llengua catalana com Aliança Catalana, amb qui ja s’han establert contactes, va apuntar Cucurull.

L’entitat andorrana inicialment comptarà amb 150 associats, tots andorrans o residents al país, amb un perfil similar, “gent compromesa amb la cultura i la llengua”, va dir Cucurull.

La presidenta de l’entitat també va voler remarcar la intenció de l’associació de col·locar Andorra al mapa pel que fa a la defensa de la llengua, ja que abans d’aquesta iniciativa no hi havia cap organització dins el territori nacional que vetllés pel català. També va fer especial menció a la importància del català a les xarxes, atès que considera essencial per a una llengua tindre una forta presència a internet, però molts cops la gent “no sap que es pot buscar en català”.

D’altra banda, Cucurull es va mostrar satisfeta amb la modificació de la Llei de la llengua oficial, que es troba en tràmit, i va remarcar la importància que el català sigui inclusiu i es reconegui la llengua de signes.

L’acte oficial de presentació de Cultura Activa tindrà lloc el 6 de novembre vinent amb una presentació a la sala d’actes del comú d’Escaldes-Engordany.

tracking