Els hotels podran contractar 3.000 temporers i les pistes d'esquí, 1.120
El Govern aprova 5.512 autoritzacions per treballar a l’hivern, un 12,26% més que les validades l’any passat
Tot i les successives flexibilitzacions de la quota general per fidelitzar treballadors i solucionar els problemes de manca de mà d’obra, el contingent hivernal per contractar personal que cobreixi la punta de feina de la temporada de neu segueix creixent. El consell de ministres va aprovar ahir un total de 5.512 permisos de treball temporal, un 12,26% més que els aprovats la campanya anterior i que, com és habitual, es podran incrementar amb un 30% extra si és que hi ha més necessitat de mà d’obra que permisos disponibles. Els hotels disposaran de 3.000 autoritzacions i 1.120 seran per a les estacions d’esquí, que hi afegeixen 582 més per als establiments de restauració ubicats a les pistes. La resta de permisos es distribueixen per al comerç en general i les botigues de material d’esquí (585), personal de neteja (150) i agències de viatges (75).
En pràcticament tots els sectors hi ha possibilitat de contractar més personal que la temporada passada. Creix més el sector amb menys autoritzacions, les agències de viatges, que augmenten les autoritzacions en un 114,29%; la quota de la neteja ho fa en un 76,47%; el comerç, en un 62,50%; les pistes, en un 11,66%, i els hotels, en un 5,45%. Els establiments de restauració dels dominis esquiables mantenen el mateix nombre d’autoritzacions. El ministre portaveu, Guillem Casal, va manifestar que la quota hivernal va obtenir divendres passat l’aval del Consell Econòmic i Social (CES) i l’executiu va indicar que per definir-la s’han tingut en compte les previsions de necessitats de reforç de la plantilla de les empreses i el contingent aprovat la temporada passada.
El reglament de quota –que entrarà en vigor un cop es publiqui al BOPA– no posa limitacions per a la contractació de treballadors extracomunitaris, tal com va ja succeir la temporada passada. Quant al repartiment, 5.430 autoritzacions són per a temporers i 82 per a fronterers temporers. I caducaran el 30 d’abril del 2024.
Per cobrir les necessitats de personal de la resta de sectors econòmics, el consell de ministres també va validar una quota general de 2.300 autoritzacions de residència i treball i de treball fronterer. Es distribueix en 2.080 per a treballadors que resideixin al país i 220 per a fronterers, i aquestes xifres podran créixer amb un 30% extra si és que hi ha una major necessitat.
Places en centres de dia
Les places concertades en centres de dia per a la gent gran s’incrementaran en 36 un cop entri en funcionament, el 2 de novembre, l’equipament gestionat per la Creu Roja i que s’ubica al carrer dels Paraires d’Escaldes. El consell de ministres va aprovar una addenda al conveni subscrit entre l’executiu i l’ONG l’any 2018 per fer possible aquesta ampliació dels recursos assistencials per als padrins. Amb aquestes 36, seran 110 el total de places concertades pel Govern en centres de dia amb l’objectiu de donar una atenció a gent gran en situació de dependència, però que continuen al seu domicili. Segons va indicar el Govern, l’accés a les places el determinarà el ministeri d’Afers Socials després de fer una valoració dels demandants i de la seva situació personal i familiar.
+
Més espècies invasores
El Govern amplia la llista d’espècies exòtiques considerades invasores, fet que implica que es veta la seva importació al país, així com la seva tinença o introducció al medi natural. Actualment, l’executiu està treballant en la limitació de la presència i proliferació de diverses espècies, com la vespa asiàtica, el barb roig, el seneci del cap o la budleia.
Vessament
L’executiu ha contractat una empresa per determinar l’origen d’un vessament d’hidrocarbur que es va detectar fa dies al riu d’Os. Les primeres verificacions no han permès trobar-ne la procedència i s’hi faran cates al subsol. D’altra banda, s’han pres mesures per minimitzar-ne l’impacte al riu.
MEDI AMBIENT AVALA L'HELIPORT
El ministre portaveu i responsable de la cartera de Medi Ambient va confirmar l’informe favorable al futur heliport nacional que s’ha de construir a la Caubella massanenca. Guillem Casal va indicar que s’han introduït algunes modificacions per millorar l’adequació de la infraestructura a l’entorn paisatgístic després de valorar el parell d’al·legacions presentades. El proper pas és engegar el procés constructiu amb la licitació del projecte i va avançar que el Govern en donarà detalls aviat.
EL FORFET EXTRAESCOLAR S'APUJA 14 EUROS I EN COSTARÀ 146.85 AQUESTA TEMPORADA
El forfet escolar i extraescolar experimenta enguany una nova pujada, amb la qual cosa també augmenta l’aportació del Govern a la pràctica de l’esport hivernal dels estudiants. El forfet extraescolar costarà aquesta temporada 146,85 euros a l’usuari davant els 133 de la campanya passada. També ha crescut la subvenció que l’executiu hi dedica perquè el preu sigui més econòmic per als estudiants. Si la temporada passada va destinar 83 euros per forfet, enguany hi participarà amb 91,6. Quant al forfet de dia de l’esquí escolar, l’augment ha estat del 10% i el preu queda en 10,68 euros. En aquest cas, la pràctica de l’esquí en horari lectiu, el Govern cobreix la totalitat del cost. El consell de ministres també va validar els preus del forfet universitari (224,15 euros) i de les diferents modalitats de forfet d’acompanyant, que varien en funció de l’edat del destinari. Els menors de 65 anys pagaran 213,10 euros mentre que els que tinguin entre 65 i 70 en pagaran 84,33 i els majors de 70, 66. Les contribucions de l’executiu arriben fins als 306,67 euros dels forfets d’acompanyants d’entre 65 i 70 anys.