reportatge

'Vet' a les pistes andorranes

La patronal de l’esquí català denuncia “complicitat” de la seva administració amb el sector de la neu andorrà, el seu principal competidor.

Esquiadors la temporada passada.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

“Les estacions catalanes serien totalment viables si captessin tot l’esquí català que va a Andorra.” Així de clar ho té el president de l’Associació Catalana d’Estacions d’Esquí i Activitats de Muntanya (ACEM), Joaquim Alsina. En unes declaracions recollides per la revista CMD Sport, el màxim responsable de la patronal de l’esquí català es queixa que malgrat que Andorra sigui el principal competidor del sector de la neu català hi hagi “complicitat” de les administracions catalanes amb les estacions andorranes. “Hi ha un problema amb el missatge polític”, va asseverar.

Alsina va lamentar, a més, que els mitjans públics catalans en facin publicitat: “El que no pot ser és que els mitjans de comunicació públics catalans, a sobre, facin publicitat de les seves estacions”, referint-se a les del Principat. Per a ell el missatge hauria de ser que “tot el que se’n va a Andorra no va a les muntanyes catalanes”, i va defensar que els que considera principals competidors tenen avantatges pel sistema impositiu, la Seguretat Social i la legislació. “Andorra és un Estat que fa grans inversions perquè li va la vida amb el turisme de muntanya”, va indicar.

Més enllà del problema d’Andorra, Alsina manifesta d’altres preocupacions, com ara l’allotjament per al personal que ha de fer rutllar els camps de neu, després de detectar les dificultats que tenen aquests treballadors per trobar habitatge a prop del lloc on han de treballar. Un problema que, per cert, comparteix amb el seu principal competidor. I sobre el canvi climàtic es mostra confiat que almenys a mitjà termini les estacions seguiran sent viables. “No es pot estar pendent del cel, però sí de la tecnologia”, va concloure.

SKI ANDORRA PERD FUNCIONS AMB LA UNIÓ COMERCIAL DE TOTES LES ESTACIONS

L’associació que aplega les estacions d’esquí andorranes ha experimentat canvis amb la integració de tots els dominis sota la marca comercial Grandvalira Resorts. Ski Andorra ha deixat la comercialització –a banda del forfet Ski Andorra també assumia la venda dels passis extraescolars, que implicaven tots els dominis– i les tasques de promoció. Una pèrdua de funcions que la seva directora, Montse Guerrero, va apuntar com a quelcom lògic un cop les quatre societats implicades en l’explotació de les estacions van arribar a un acord per a la comercialització conjunta, amb el forfet unitari Andorra Pass. Guerrero va explicar ahir que Ski Andorra –que com a entitat està registrada amb el nom Agrupació d’Explotadors de Remuntadors Mecànics d’Esport d’Hivern d’Andorra– manté les funcions més pròpiament de representació del sector i també tota l’organització de formacions per als treballadors de la neu. Els canvis han comportat una reestructuració interna que ha suposat un canvi de local –els últims anys havien ocupat uns baixos a tocar de la rotonda de la Dama de Gel i ara estan en el mateix edifici que les oficines de Grandvalira Resorts, a Illa Carlemany– i que la plantilla ja només la integrin dues persones fixes en lloc de les tres que hi havia hagut fins a aquests últims canvis.

tracking