ACORD D'ASSOCIACIÓ AMB LA UE
La Cambra proposa un sistema per punts per obtenir la residència
L’objectiu és mantenir el control de l’entrada i l’estada d’estrangers, i que sigui compatible amb el principi de lliure circulació de persones
La Cambra de Comerç i l’expert Joan Ruiz Valero han elaborat un informe sobre les eines jurídiques andorranes per una immigració escollida en el marc de l’actual negociació de l’acord d’associació entre Andorra i la Unió Europea, en què es proposa fixar un sistema de punts per atorgar el permís de residència i treball en el marc de la lliure circulació persones.
Segons l’informe, l’objectiu de l’establiment d’un sistema de punts al Principat “és mantenir el control de l’entrada i l’estada d’estrangers al seu territori (en nombre i qualitat) alhora que comptabilitza el seu procediment d’immigració amb el principi europeu de la lliure circulació de persones”. Aquest sistema donaria un nombre de punts al candidat a obtenir el permís de residència i treball tenint en compte diversos aspectes.
El primer que es marca a l’informe de la Cambra de Comerç és el de la llengua. El candidat, s’assenyala al text, pot parlar català amb fluïdesa, tenir-ne un nivell mitjà o no tenir-ne coneixements. Segons les aptituds, se li donarien entre 0 i 50 punts. També s’indica que es podrien donar entre 0 i 20 punts segons el nivell de castellà del candidat i entre 0 i 20 punts segons el nivell de francès. A l’informe s’adverteix que donar més punts al català respecte a les altres dues llengües “és una elecció política que no és trivial”. També s’indica que la competència lingüística pot ser oral o escrita o totes dues, i que el nombre de punts atorgats a les llengües s’ha de comparar amb la resta de criteris ponderats per donar més o menys importància a les llengües.
Un altre criteri que es tindria en compte seria el de l’edat, que “pot ser o no un criteri de selecció”. Com més jove sigui el candidat, més punts obtindria i com més gran, menys. Es marca una gradació de 0 a 10 punts.
La qualificació del candidat seria el tercer dels criteris. Com més propera sigui la qualificació del candidat al treballador que busca l’empresari, més punts n’obtindria. En aquest cas, la graella aniria dels 0 a 10 punts. També se’n qualificaria l’experiència. Com més important fos l’experiència del candidat per al lloc de treball en oferta, més punts aconseguiria. La graella en aquest cas aniria dels 0 als 20.
La proposta de la Cambra de Comerç també contempla els antecedents penals del candidat. “Una inscripció als antecedents penals del candidat pot fer reduir el nombre de punts màxims previst (en aquest 50) en relació amb els candidats que tinguin un expedient en blanc”, s’assenyala al text.
El sistema de punts proposats inclou quatre criteris més encara que no s’indica quina seria la graella en cada un d’ells. Un seria tenir una carta de compromís de l’empresari que ha de respondre a la promesa d’ocupació del lloc de treball. L’empresari hauria d’explicar per què ha escollit aquest candidat i no un altre. També es podria tenir en compte una carta de motivació en què el candidat expliqués per escrit les raons que justifiquen el seu desig d’immigrar a Andorra.
La Cambra també parla d’una carta d’adhesió als valors d’Andorra. “Aquest criteri opcional, purament subjectiu, permet a l’administració andorrana acceptar o rebutjar un candidat si el criteri d’antecedents penals hagués justificat una denegació en el procés migratori actual”.
L’últim criteri seria el de la composició familiar, que permetria, segons les necessitats del Principat, afavorir als candidats solters, o en parella, amb fills o sense.
Tot aquest sistema de punts, del qual s’hauria de marcar el mínim per poder obtenir la residència, es complementaria amb una entrevista amb un agent d’immigració.
ELS EXEMPLES DEL CANADÀ I EL REGNE UNIT
La Cambra explica a l’informe el sistema canadenc de punts per a acceptar immigrants al país. Es fan servir sis criteris: edat, educació, experiència, competències lingüístiques, tenir un lloc de treball reservat al Canadà i la capacitat d’adaptar-se al país. Al Regne Unit també s’ha establert un sistema de punts que té en compte tenir una oferta de feina, les competències laborals, les competències lingüístiques i cobrar un salari de més de 26.000 lliures.