SERVEI DE CIRCULACIÓ

Malestar pel 'fitxatge” d'agents de primera per part d'Escaldes

Andorra la Vella recorda un acord tàcit entre els comuns per no contractar agents de primera d’altres corporacions

Dos agents de circulació patrullen pel carrer.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El que hauria de ser excepció s’ha convertit en un fet habitual. El comú d’Andorra la Vella està perdent agents de circulació que opten per canviar de parròquia o bé canvien a una altra professió. El comú és parcialment conscient de la situació, encara que el cònsol menor, Miquel Canturri, va explicar que no disposava de les xifres exactes, però que és un afer que el preocupa i que vol analitzar, tot i mantenir que no n’hi ha una sortida massiva. Segons dades de fonts properes al comú, tres agents de circulació han passat recentment a Escaldes-Engordany, bàsicament per no trobar-se bé en el departament de la capital.

Canturri, però, no va amagar el seu malestar per aquests trasllats voluntaris i va recordar que en la comissió interparroquial, de la qual ell havia format part “hi havia un acord tàcit, no escrit, pel qual els concursos per a agents estarien destinats a gent per formar, i per això he de dir que m’ha sorprès molt que un altre comú contracti agents de primera que hem format nosaltres”.

El cònsol menor, que va dir que intentarà tornar a replantejar aquest acord no escrit, va dir que disposa d’unes xifres: “Dues jubilacions, un que ha de ser reubicat, dos que han marxat fora del país i dos han anat al comú escaldenc”. D’aquests, un d’ells és un gruista, un perfil professional gens fàcil de trobar. Canturri va recordar que es farà un concurs per incorporar sis persones al servei i va dir que no té constància que hi hagi un clima de mal ambient: “A principis de mes els agents han de conèixer el full de feina i festius per poder planificar la seva vida personal”, va indicar.

NO SÓN ELS DINERS

El motiu no és bàsicament econòmic –en una petita part sí–, sinó a causa del mal ambient de treball i la falta de coordinació per part dels superiors, segons expliquen fonts del cos al Diari. Traduït en xifres, precisen que en un any han marxat set agents de circulació i que ara ho faran tres, que se’n van a Escaldes. S’han de comptabilitzar algunes jubilacions, cosa que permet dibuixar una mica la falta de personal per controlar la que probablement és la parròquia més transitada i amb més problemes relacionats amb la circulació.

Les queixes coincideixen entre el personal. Hi ha un malestar palpable que entorpeix el dia a dia. Un exemple més: el primer dia de pluja del setembre –quan tot són dificultats– set agents no van acudir al lloc de treball justificant-ho amb el dia de permís que disposen per a temes personals.

Una de les baixes importants és la d’un xofer de grua. Ara se’l pot veure pels carrers d’Escaldes. L’home va haver de deixar la feina durant un any per un greu motiu familiar i, en tornar, no va recuperar la plaça, així que va optar per canviar de bàndol, tot i que Canturri va intentar que es quedés.

Hi ha altres situacions que es poden considerar estranyes. En tres mesos, n’han marxat tres, una d’elles una nova incorporació que només feia 15 dies que havia ocupat la seva plaça.

També es queixen d’ordres com multar les motos, especialment a la zona de Prada Ramon.

RADIOGRAFIA

1 Una plantilla amb més de 60 persones

Actualment la plantilla supera la seixantena de persones. Fa deu anys eren 80, però el nombre no és una reivindicació prioritària entre el personal.

2 Cima enrarit per falta d'organització

Tots coincideixen en apuntar que l’ambient laboral no és bo i que es prenen decisions precipitades que afecten la vida familiar.

3 La queixa més repetida dins de la plantilla

“Es impossible fer una planificació per a un cap de setmana o un festiu, perquè en qualsevol moment et poden trucar i cridar-te per motius de servei.”

EL CLIMA LABORAL ACTUAL NO AGRADA

Tots coincideixen a apuntar que l’ambient laboral no és bo i que es prenen decisions precipitades que afecten la vida familiar, com per exemple canvis de guàrdia a darrer moment sense fonamentar o no respectar els dies de festa. “És impossible fer una planificació per a un cap de setmana o un festiu, perquè en qualsevol moment et poden trucar i cridar-te per motius de servei; no hi ha una planificació i no t’hi pots negar”, comenta un d’aquests agents descontents.

tracking