SALUT
Rècord de participació a la caminada rosa
El cap de Govern veu imprescindible resoldre la manca del registre de casos
El cap de Govern, Xavier Espot, va admetre ahir amb motiu de la caminada contra el càncer de mama que els ajuts que es donen als pacients amb càncer són insuficients, fent èmfasi en els costos que suposa el transport i l’allotjament de les persones que han de ser tractats fora del país. La Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) dona una ajuda de 40 euros diaris per a l’allotjament i 15 per als àpats i, en aquest sentit, el màxim representant de l’executiu ho considera “insuficient” i creu que “ens quedem curts, hem de fer més esforços econòmics”. Va reconèixer que per això és essencial tenir el registre de diagnòstics i tractaments dels residents, però es tracta d’una qüestió complexa per la “intervenció d’altres institucions”, com ara el Ministeri de Salut, i les “limitacions legals” per accedir a aquesta informació.
En tot cas, les revisions s’inclourien dins d’un pla nacional oncològic que ha de permetre dotar l’Administració de més eines i recursos econòmics per garantir que les persones puguin tenir un servei “de qualitat” al país, va comentar Espot, o, si més no, assegurar que els residents poden fer-ho fora: “Cal un pla ambiciós, avançat i a l’alçada dels països veïns”.
Aquestes van ser algunes de les respostes que va donar el cap de Govern davant de les demandes d’Assandca, l’associació contra el càncer de mama, i que encara consideren “insuficients, hi ha millores que hem de tornar a discutir amb el Govern”, entre les quals destaquen les baixes retribucions de la CASS. En general, l’executiu segueix sense satisfer l’entitat ni el col·lectiu que engloba pacients i familiars i el reclam que fan és que “els pacients ho passin millor”.
Saravia també va recolzar que d’altres aspectes en els quals s’estava treballant i que no s’han pogut complir és la confecció d’una unitat de radioteràpia que, segons va defensar, és una qüestió que el Govern va voler emprendre, però va acabar aturant. Alguns dels motius pels quals no es pot implementar a Andorra és per la manca d’un centre substitutiu en cas que la maquinària faci fallida i, en aquest sentit, Saravia va recalcar que passa la situació inversa pels pacients andorrans que es tracten a Barcelona, a més que no reben la retribució corresponent de la CASS en situació de fallida: “Han de tornar, i és un desplaçament que no està pagat perquè es considera que no has acabat de fer el tractament”.
L’associació reclama, a banda, que els acompanyants puguin demanar la baixa laboral en cas de renunciar a la feina per fer-se càrrec d’un familiar amb diagnòstic. És una qüestió que Assandca va transmetre en diverses ocasions al Govern i que ara celebra que s’estigui estudiant en el si del ministeri d’Afers Socials. El que demana és que no es concedeixi únicament als pares, sinó també a parelles o altres familiars.
RÈCORD A LA CAMINADA ROSA
L’associacióAssandcava donar ahir al matí el tret de sortida a la10acaminada contra el càncer de mama a la plaça del Poble establint un rècord de participació fins ara amb prop dels 1.500 assistents i samarretes venudes. Aquesta acció tenia com a objectiu aixecar consciències sobre la lluita contra lamalaltia, alhora que recaptar fons per l’entitat. Els participants van fer un recorregut de 3,7 quilòmetres des de la plaça, traçant ruta a l’avinguda Meritxell, pujant l’avinguda Carlemany, arribant fins a l’Hospital i baixant de tornada a la plaça Guillemó per tancar el cicle al punt de sortida. El seu president, Josep Saravia, va celebrar que la ciutadania s’impliqui en actes solidaris, tot i que no els hagi arribat la sort de no patir la situació, i que es faci ressò de la lluita contra la malaltia, una qüestió que va assegurar que cal tractar-la i visibilitzar-la pel que és, “No s’ha de prendre a la lleugera, és prou important”. Saravia va categoritzar l’acte de “reivindicatiu” per la rebuda de la ciutadana i va mostrar el seu sentit que “cal demostrar que la població està al costat dels pacients”. A banda, l’esdeveniment va comptar amb autoritats polítiques, com ara el cap de Govern, Xavier Espot, que va ser l’encarregat d’inaugurar la cita esportiva. Altres assistents van ser els cònsols majors d’Escaldes-Engordany i d’Andorra la Vella, Rosa Gili i DavidAstrié, i les ministres d’Afers Socials i de Cultura i Joventut, Trini Marín i Mònica Bonell.