ACORD D'ASSOCIACIÓ

El Govern proposa mesures per compensar els professionals liberals

Xavier Espot es va reunir amb les entitats bancàries per tractar l’acord d’associació

La directora d'Andorran Banking amb els responsables dels bancs.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Xavier Espot, va anunciar ahir novetats respecte a la lliure circulació de les persones dins de l’acord d’associació amb la UE. Fins ara, després de la modificació de la llei l’any 2022, els professionals liberals necessitaven un permís per operar al país a partir del primer dia que prestin un servei, mentre que les empreses estrangeres podien treballar durant 30 dies amb un règim de comunicació a Immigració sense haver de tramitar cap permís. Ara, la Unió Europea ha demanat a Andorra ampliar aquest termini a 90 dies tant per a treballadors liberals com per a les empreses que vinguin al país a donar un servei.

Davant d’això, Espot va afirmar que estan treballant perquè aquest nou sistema de comunicació que proposa Europa vingui acompanyat de garanties i d’un “sistema de control i fiscalització potent que permeti reaccionar a temps si vingués al país algú que no complís els requisits per treballar aquí”, va assegurar el màxim responsable andorrà.

El punt de l’acord que encara es troba lluny de tancar-se és el que afecta els serveis financers. Espot va explicar que encara hi ha discrepàncies entre Europa i l’executiu, però el cap de Govern va voler transmetre un missatge de “tranquil·litat i esperança” als responsables de la banca andorrana en una reunió que va tenir lloc ahir a la tarda a la seu del Govern.

Espot també es va mostrar satisfet pel que fa a altres aspectes del pacte d’associació amb la UE com són la lliure circulació de persones i les telecomunicacions, i va dir que aquests dos aspectes “ja es podrien deixar tancats de cara a la següent sessió de negociació amb Europa”, i va afegir que es tancaran “a satisfacció d’Andorra”.

Sobre el model de quotes, Espot va anunciar que Europa ha acceptat que es renovi cada 10 anys de manera automàtica i Europa no podrà rescindir ni modificar aquest contracte de forma unilateral, sinó que caldrà l’acceptació de les dues parts.

Pel que fa a les telecomunicacions, el cap de Govern va reiterar que el període de transició ha de ser global, no per trams, i ha de durar “sis o set anys”, tot i que la proposta de l’executiu és de set anys. Continuant amb el tema, Espot va recordar que no es podran doblar estructures, per tant, les empreses de telefonia que comencin a operar a Andorra hauran d’arrendar les instal·lacions existents.

tracking