Telecomunicacions

Andorra Telecom augmentarà la fibra òptica a 3 gigues per segon

La implementació es durà a terme en el darrer trimestre del 2024 a tot el país

Jordi Nadal durant l'emissió del programa 'Parlem-ne'.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El director general d’Andorra Telecom, Jordi Nadal, va anunciar que en el darrer trimestre del 2024 s’implementarà una millora significativa a la xarxa de la fibra òptica, de manera que arribi als dos gigues per segon. Segons va informar Nadal, actualment la fibra té un topall d’un giga per segon, però aquest topall es podrà trencar amb un desplegament a la xarxa: “De fet, el cable de la fibra té una capacitat molt gran, però després tu poses uns aparetets electrònics a banda i banda que la delimiten”. Segons Nadal, primer es començarà amb els dos gigues i en una segona fase s’arribarà als tres gigues. La implementació es farà a tot el país, i tots els clients que ho desitgin ho podran demanar.

Nadal va explicar que actualment el topall està en un giga per segon i que dels 37.000 clients que té Andorra Telecom, 5.000 s’aproximen a aquestes velocitats, concretament entre els 700 megabits per segon i el giga. Nadal va aclarir que tots els clients tenen l’opció d’accedir a aquesta velocitat però cadascú escull en funció de les seves necessitats.

Abans, però, de fer aquesta intervenció a la xarxa, el president d’Andorra Telecom va explicar que s’ha de finalitzar l’actualització del sistema informàtic. Segons Nadal, aquesta operació es va iniciar fa trenta mesos i s’acabarà en aquest mes de novembre. Nadal va explicar que es tractava d’una “operació molt delicada, gairebé com un trasplantament de cor”, per això, un cop enllestida s’hauria de deixar un marge de temps per controlar que tot funcioni correctament. Per Nadal, la finalització d’aquesta operació seria com un tret de sortida per al llançament de la millora en la fibra òptica.

Jordi Nadal va fer aquestes declaracions en l’entrevista concedida al Diari TV Parlem-ne, en què també va repassar altres qüestions com l’edificació de la nova seu d’Andorra Telecom. El projecte té un pressupost de 24,6 milions i, si les obres van segons el calendari, s’iniciaran el mes de gener i finalitzaran el 2026. Entre les diferents característiques, Nadal va destacar l’espai digital de la part del davant.

tracking