L'ENDEMÀ DE LA MANIFESTACIÓ MULTITUDINÀRIA
La protesta força el Govern a moure fitxa
L’executiu manté una reunió extraordinària amb els grups parlamentaris que li donen suport després de la concentració massiva del dimarts
La multitudinària concentració celebrada el passat dimarts per protestar en contra dels alts lloguers d’habitatge que es paguen actualment ha fet efecte en el govern. L’executiu s’ha vist obligat a reaccionar davant del miler de persones que van sortir al carrer a manifestar-se. I és que l’acte de reivindicació va ser el més nombrós dels últims anys en el país. Per això, ahir el cap de govern, Xavier Espot i la ministra d’Habitatge, Conxita Marsol, es van reunir amb representants desl grups de Demòcrates i Ciutadans Compromesos. En aquesta, es va decidir que el Govern està disposat a revisar els increments que la llei recentment entrada a tràmit parlamentari aplica als contractes el 2024 i també es va voler enviar un missatge tranquil·litzador cap a tota la població.
“Estem disposats a estudiar i a revisar totes aquestes mesures i particularment l’increment”, va explicar Espot davant dels mitjans de comunicació. “Ja que imposem al propietari molts més anys de duració del contracte de lloguer, també li donàvem un petit incentiu de poder augmentar una mica més l’IPC en el lloguer, però evidentment estem disposats a parlar-ho tot i a consensuar-ho a favor de la tranquil·litat social”, afegia el líder del país. Aquest tema preocupa bastant els llogaters i va ser molt comentat durant l’acte reivindicatiu, que va convocar la plataforma DenunciAND.
Espot també va informar que la setmana que ve té la intenció de convocar tots els presidents de tots els grups parlamentaris per “intentar teixir consensos amplis per intentar consensuar mesures específiques en matèria d’habitatge, de creixement urbanístic i d’inversió estrangera”, ja que veient les preocupacions dels ciutadans, no té cap sentit que es realitzin diferents proposicions de llei entre els diferents grups parlamentaris, segons va comentar. Per aquest motiu exposava que “hem de fer tots plegats una reflexió, seure al voltant d’una taula i ser capaços de tramitar una proposició de llei conjunta”. Davant de tots els grups, el govern plantejarà la possibilitat de limitar els preus de lloguer, és a dir posar un topall. “Els sindicats ho van posar sobre la taula i vam dir que ho estudiaríem i, per tant, estem analitzant i en aquesta reunió tot es posarà sobre la taula”, assenyalava Marsol.
La ministra també va voler donar un missatge de tranquil·litat a la població pel que fa al tema de les pròrrogues un cop finalitzin els contractes. “Rebem cartes que els llogaters han de deixar els pisos abans del 31 de desembre, però aquestes cartes decauran de seguida que s’aprovi la llei perquè hi haurà la pròrroga automàtica i obligatòria”, va afirmar la ministra. Els contractes quedaran prorrogats fins a un període d’entre 1 i 4 anys, en funció de la durada del contracte, de manera “automàtica” quan acabi l’any, tal com va dir Marsol.
Espot també es va solidaritzar amb els ciutadans que pateixen la problemàtica de l’habitatge tot dient que comparteixen el neguit i que “mostrem la màxima empatia per les dificultats que tenen amb aquesta problemàtica”.
L'OPOSICIÓ FA UNA CRIDA A CANVIAR LA SITUACIÓ DELS LLOGUERS
La concentració massiva de dimarts ha generat reaccions entre les diferents forces polítiques del país. Tant des de Concòrdia, com des d’Andorra Endavant o el Partit Socialdemòcrata, per exemple, van veure la manifestació com una acció reivindicativa que no pot passar per alt. Els grups demanen que s’ha d’actuar per revertir la problemàtica dels lloguers. Des de Concòrdia, Cerni Escalé va manifestar que es tracta d’un “missatge clar de la problemàtica que hi ha”. De fet, el president del grup parlamentari va anunciar en aquest rotatiu que el partit té la intenció, abans del desembre, de presentar una proposta de llei on es tracti la inversió estrangera, la pròrroga dels contractes o l’especulació interna. Pere Baró, del Partit Socialdemòcrata, opinava que amb les “polítiques neoliberals la gent no pot viure ni llogar un pis i han dit prou”. En la mateixa línia es mostrava Carine Muntaner, d’Andorra Endavant. En el seu cas expressava que “la manifestació reflecteix el malestar social i que la gent està al límit”. També es va posicionar en aquest sentit el raonador del ciutadà, Marc Vila, qui diu que més de la meitat de les queixes que reben en aquest espai són sobre els lloguers. Alhora, va comentar que “la manca de solucions és una qüestió que preocupa molt”.