salut

Uns 10.000 usuaris poden sortir d'urgències per la derivació inversa

La nova mesura sanitària es començarà a aplicar a partir del 14 de novembre

L'entrada de l'hospital d'Andorra.Fernando Galindo

Publicat per
Roger Saladrigues

Creat:

Actualitzat:

La derivació inversa en urgències es posarà en marxa a partir del 14 de novembre. Així ho va confirmar el portaveu del Govern, Guillem Casal, després que l’executiu celebrés el consell de ministres ahir i n’aprovés el decret. Aquest nou circuit assistencial permetrà que el servei d’urgències mèdiques de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell no quedi col·lapsat durant la temporada de més activitat, que és durant l’hivern. De fet, segons Casal, aquesta nova mesura podria permetre que unes 10.000 persones fessin ús d’aquest nou sistema, davant les 44.000 que anualment es presenten a urgències. Això representa “al voltant d’unes 25 persones al dia de les 120 que rep cada dia urgències”, va afirmar Casal.

La mesura permetrà descongestionar el centre hospitalari, ja que bona part de la població que no disposi d’un problema sanitari greu hi serà derivat. A qualsevol individu d’entre 16 i 75 anys que es presenti a urgències amb algun símptoma lleu, se li aplicarà un sistema de triatge i podrà ser atès pel seu metge referent o per un altre metge de l’atenció primària en un màxim de 48 hores després d’haver-s’hi presentat. De totes maneres, això no vol dir que aquest individu no se l’atengui quan es presenti a urgències, ja que “tot aquell pacient que vulgui ser atès aquell dia a urgències haurà d’esperar el temps que hagi d’esperar degut a la seva situació de poca emergència mèdica”, va explicar el portaveu. El sistema de triatge es farà a través del personal d’infermeria, que s’encarregarà de fer la classificació en funció del grau d’urgència mèdica i també de la complexitat mèdica que tingui la persona. La derivació inversa es podrà fer entre setmana.

El consell de ministres també va aprovar que els estudiants a l’estranger o les persones en un context justificat puguin ser atesos telemàticament per un psicòleg. El 80% de les sessions s’executaran en línia, mentre que dues s’hauran de fer de forma presencial, entre elles la primera de totes. Fins ara només es podia fer el 50% de les visites de forma digital. Aquesta modificació de l’entrada en vigor de la psicologia a la CASS s’ha implementat per donar una millor resposta a les necessitats de salut mental. En termes de Salut també es va aprovar el decret que regula la prescripció dels medicaments que contenen somatotropina, coneguda com a hormona de creixement. Les farmàcies la podran vendre als residents del Principat, però els que la vulguin adquirir hauran de lliurar una recepta mèdica prescrita per un especialista. També s’haurà d’entregar el formulari que justifica la utilització d’aquest fàrmac. D’altra banda, Casal també va informar sobre la situació actual del virus de la bronquiolitis, en què a un dels vuit pacients ingressats ja se li ha donat l’alta.

112 FAMÍLIES VAN PATIR POBRESA ENERGÈTICA

El Govern va invertir 58.603 euros el curs 2022-23 per ajudar les persones que patien pobresa energètica. Segons dades de l’executiu, l’any passat es va atendre 112 famílies, de les quals se’n van beneficiar 128 persones. Uns registres més baixos que els de la temporada anterior, la del 2021-22, ja que durant aquest període es va assistir un total de 128 famílies (254 persones). La temporada 21-22, el pressupost que s’hi va destinar va ser de 66.292 euros. El Govern tornarà a vetllar per aquesta problemàtica aquest any. De fet, el passat dimecres va obrir de forma oficial la campanya contra la pobresa energètica, que s’allargarà fins al 30 d’abril.

tracking