SALUT

El deslligament entre urgències i el SUM s'iniciarà a final de mes

El pla inicial de deslligament entre el servei d’urgències de l’hospital i la unitat del SUM comença el 27, però serà de 12 hores només

L'entrada de l'Hospital de Nostra Senyora de MeritxellFernando Galindo

detail.info.publicated
Roger Saladrigues

Creat:

Actualitzat:

El novembre serà un mes en què el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) posarà en funcionament dos nous projectes, impulsats pel Govern, que han de servir per evitar el col·lapse de les urgències mèdiques de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell. Per un costat, el 14 de novembre començarà la derivació inversa, un sistema que fa anys que es reclama, mentre que, per l’altre, el dia 27 arrencarà la primera part del deslligament entre les urgències de l’hospital i la unitat del servei urgent mèdic (SUM), una altra mesura que també fa anys que reivindica el sector de la salut.

Fins ara, el metge de guàrdia d’urgències amb funcions de SUM havia de deixar el pacient que estava tractant a l’hospital si es produïa una emergència fora de l’hospital, i això generava cues a les sales d’espera per la seva marxa. A partir del dia 27, aquest fet podria començar a canviar. El pla inicial és que els metges combinaran tasques en els dos serveis. És a dir, les 12 primeres hores del dia estaran fora d’urgències del centre hospitalari i, per tant, es podran dedicar a la unitat del SUM durant aquest temps, mentre que a la nit entraran en el servei d’urgències de l’hospital.

Per a Jordi Samsó, actual portaveu de la branca sanitària de la Unió Sindical d’Andorra (USdA) i excap d’urgències, “això és un primer pas, però insuficient”, afirma. “La separació ha de ser completa”, afegeix el doctor. D’aquesta manera, en comptes de 12 hores, la separació entre SUM i urgències hauria de ser de 24, ja que així un metge es podria dedicar exclusivament a un únic servei, la qual cosa permetria menys col·lapse a l’hospital. Instaurar la separació de 24 hores “és el que hauria de ser i el que s’ha batallat durant tant de temps. Permetria un sistema més modern”, matisa en aquest sentit l’excap d’urgències. La intenció és que a partir del mes gener s’instauri la forma completa, però tot dependrà del personal que es contracti per poder-ho portar a terme. Des del sindicat, però, hi ha dubtes sobre el pressupost anunciat pel Govern, perquè pensen que potser no serà suficient per poder-ho desenvolupar.

D’altra banda, el 14 de novembre es posarà en marxa la derivació inversa en urgències, un circuit assistencial que també té per objectiu descongestionar el servei d’emergències mèdiques de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell durant els mesos d’hivern, que són els de més activitat. El portaveu de l’executiu, Guillem Casal, en la roda de premsa posterior al consell de ministres, va explicar que aquesta mesura podria permetre que unes 10.000 persones facin ús d’aquest nou sistema davant les 44.000 que anualment es presenten a urgències. De totes maneres, el sindicat no ho veu tan clar. Samsó explica que la implementació és positiva, però que per si sola serà insuficient. “És una eina per poder descarregar les urgències en èpoques sensibles. El plantejament està ben definit, el tema és amb les xifres, unes 10.000 considerem que és excessiu”, apunta Samsó.

El doctor considera que la derivació inversa no serà tan efectiva com pronostiquen els dirigents del país. El més palpable seria que s’executés de dilluns a diumenge i no en dies laborables, com es preveu inicialment, però sobretot hauria d’anar acompanyat amb algun altre complement. “Si el metge no té hores, no pot derivar més enllà de les 48 hores i s’haurà de veure si es compleix l’eficiència que té”, assegura. Una alternativa que permetria donar un impuls a la derivació inversa seria incorporar unes permanències mèdiques, un servei que s’encarregaria d’assumir la majoria de les derivacions amb temps, ja que això implicaria que no hagin de ser els metges referents els que facin les visites als pacients. Les permanències és un sistema de cap de setmana en què un doctor de capçalera hi és presencial i des d’urgències se’l deriva. Això faria que la derivació “fos més immediata”, comenta Samsó. Tot i això, el portaveu de l’USdA esmenta que s’haurà de veure com va funcionant tot plegat.

tracking