LA PROBLEMÀTICA DE L'HABITATGE

Seguiment tebi de la primera cassolada

Les sensacions dels participants són que la iniciativa encara no ha quallat en ser el primer dia

Veïns al balcó fent servir les cassoles durant laprotesta.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Les reaccions del Govern i els missatges per fer modificacions a la llei d’habitatge, com la pròrroga dels lloguers o la revisió en els increments dels preus, no han convençut els integrants de DenunciAND, que ahir van llançar una nova convocatòria, aquest cop per fer una cassolada cada dia a les 20.30 h durant cinc minuts i fins a la propera manifestació, que s’està organitzant per al pont de la Puríssima.

El tret de sortida de les cassolades va ser ahir mateix, i a les 20.30 h en alguns carrers del país es va poder sentir el soroll dels estris de cuina, símbol de la protesta. D’acord amb les imatges i vídeos que van recollir els mateixos participants, algunes de les zones on la cassolada va tenir més seguiment van ser la parròquia de Sant Julià i, a la capital, el carrer Callaueta. En general, però, els participants van comentar, a través del xat, que el seguiment d’aquesta iniciativa havia estat tebi. Bruno Lopes, un dels membres més actius de la iniciativa popular, va argüir que segurament hi havia molta gent que no se n’havia assabentat i que a molts no els acabava de convèncer la iniciativa perquè els feia recordar el confinament.

Dels missatges enviats al grup de Telegram, una de les opinions més estesa era que aquesta mena d’iniciativa necessita un recorregut, i que molta gent s’hi unirà amb el pas dels dies. Un dels membres posava d’exemple l’avinguda del Pessebre de la parròquia d’Escaldes, on hi havia molt pocs veïns protestant, i molts dels vianants es preguntaven a què es devia el soroll. Molts dels participants, però, van manifestar el seu desig de continuar amb la iniciativa de la cassolada com una manera de no deixar refredar l’activisme guanyat durant la manifestació, i també com una mena de resistència i una oportunitat de mostrar una voluntat forta i unànime.

Lopes va explicar que la cassolada es continuarà duent a terme fins a la propera manifestació, que tindrà lloc durant el pont de la Puríssima, amb el dia encara per concretar, depenent de les votacions que s’estan duent a terme en el grup de Telegram. Segons Bruno, hi ha força expectativa respecte a la propera celebració del Consell Econòmic i Social i de la resposta que rebi l’USdA al seu pla de xoc per aconseguir habitatge assequible. Tot i això, el grup descarta de moment escollir un portaveu que els representi i pugui fer d’interlocutor, i es manté ferm a no adherir-se a cap tipus d’organització ni partit polític.

“Una de les grans victòries assolides durant la manifestació va ser la pèrdua de la por”, va afirmar Bruno, recordant que abans de la manifestació hi havia molta por, especialment en el sector del funcionariat, que es prenguessin represàlies a la feina: “A la manifestació va haver-hi tot tipus de gent, andorrans, residents i gent amb càrrecs públics. La població va dir prou”, va explicar Bruno, i va detallar que, tot i que al final no es va fer una concentració, tal com s’havia planejat en un principi, tothom es va comportar amb civisme, i que tot i que es va improvisar el fet de fer un recorregut, es van coordinar en tot moment amb les autoritats de seguretat. Lopes afirma no haver rebut cap toc d’atenció respecte a la manifestació i espera a la reunió que ha de tenir amb protecció civil la setmana que ve per avaluar l’esdeveniment. Fonts properes a la Policia van afirmar que s’havia descartat fer accions penalitzadores en aquest sentit perquè van comptar en tot moment amb la col·laboració dels organitzadors i en cap moment es van posar en qüestió les seves indicacions.

DENUNCIAND APLEGA UNES MIL PERSONES A TELEGRAM

975 persones ja formen part del debat de les iniciatives per denunciar la manca d’habitatge assequible, i a hores d’ara ningú desconeix el nom de DenunciAND. La plataforma, llançada de forma anònima, va començar a créixer a través de les xarxes socials. Concretament, el 19 d’octubre, segons indica Bruno Lopes, un dels membres més actius de la iniciativa popular, es va obrir un grup de Telegram que, només en dues setmanes, ja compta amb uns mil seguidors. De fet, ahir alguns dels participants van comentar que aquest grup es mantindrà, però que era necessari l’obertura d’un canal informatiu per explicar els passos de la plataforma i així aconseguir més operabilitat. Lopes també va explicar que arran del grup de Telegram estaven sorgint altres grups de protesta en relació amb diferents temàtiques socials, iniciatives molt recents que encara han de cristal·litzar. A Instagram, el perfil de DenunciAND ja aplega més de dues mil persones, concretament 2.222, però l’evolució ha estat més pausada, ja que la primera publicació que consta és del 28 de juliol del 2022, i té un caire més generalista de denúncia social. És al setembre d’enguany quan es va anunciar que es preparava un nou format “més directe i concret”, i el 17 d’octubre, dels 85 likes de la publicació anterior, feta el 22 de setembre, passen a 1.087 likes, amb un cartell que convidava a l’actuació i un recull de notícies sobre el lloguer.

tracking