SALUT
Uns vint infants amb factor de risc reben el tractament contra la bronquiolitis
La campanya va fer tard per a alguns nens del grup vulnerable que ja havien contret el virus
Al voltant d’una vintena d’infants pertanyents al grup de risc ja han rebut el tractament contra el virus respiratori sincicial (VRS). Segons va informar el ministeri de Salut, la campanya es va iniciar un cop es va rebre la medicació i dimarts ja s’havia aplicat el tractament a la meitat dels menors del grup vulnerable, conformat per infants amb afectacions en el sistema respiratori o cardíac. S’espera que la campanya hagi finalitzat abans de dilluns.
El tractament consisteix en la injecció d’anticossos monoclonals, i el Govern n’havia previst l’aplicació a tots els menors de dos anys que presentessin una patologia de risc i sempre sota la valoració pediàtrica. Actualment, segons les dades del Govern, aquest grup el conformen 25 infants, però la injecció no es posarà a la totalitat, perquè quan es va iniciar la campanya alguns dels menors ja havien agafat el virus i, tal com van informar, un cop entren en el procés víric el tractament no hi té cabuda.
Ahir al matí el SAAS va informar que encara hi havia sis infants ingressats a l’hospital de Meritxell, sense detallar si eren els mateixos o si s’havien donat casos nous, i que un infant encara continuava ingressat a l’UCI de pediatria d’un centre de Catalunya.
Albert Dorca, del Col·legi de Metges, va explicar que el contagi del virus respiratori és habitual i que es produeix cada any al voltant d’aquesta època. Tot i això, també va constatar que Andorra havia tingut dificultats en la consecució de les dosis, va afirmar que desconeixia si s’havia fet tard en la demanda del medicament i va apuntar diferents explicacions possibles a aquesta situació, com ara que el virus té una evolució i una propagació molt ràpides, fet que podria haver provocat una demanda generalitzada que hauria causat que hi hagi menys disponibilitat, o que potser el virus s’ha avançat i això ha trencat les previsions.
Sobre la decisió del ministeri d’inocular el tractament al grup d’infants amb patologies de risc i de valorar com ha anat l’aplicació, monitorar-la i observar l’estudi d’altres organismes abans de generalitzar el tractament a tots els menors de dos anys, Dorca va explicar que es tracta d’una immunització molt innovadora a través d’un medicament que ha vist la llum recentment i que, així com a França i Espanya s’havia aplicat de forma massiva, hi ha països de la Unió Europea que no havien optat per aquesta estratègia.