IMMIGRACIÓ
1.537 temporers obtenen la residència fixa el darrer any
Les successives flexibilitzacions de la regulació han facilitat que treballadors amb permís temporal entrin a la quota general
En un any la flexibilització de les quotes d’immigració per a facilitar el pas de treballadors temporers a la quota general de residència i treball ha anat evolucionant de manera notable fins a permetre que els empleats que només hagin fet una temporada al país puguin establir-se de manera indefinida –sotmesos òbviament als requisits per renovar el permís de residència– sense haver d’acreditar una experiència extra. Els successius canvis han facilitat que 1.537 treballadors que van arribar al país via contingent de temporada hagin accedit al general. I, d’aquests, mig miler únicament havien treballat de manera prèvia durant una campanya.
La primera de les flexibilitzacions compleix un any. L’argument sempre ha estat similar, eines facilitadores per cobrir l’alta demanda de mà d’obra a l’hostaleria i restauració i que els empresaris puguin fidelitzar plantilles facilitant-los seguir contractant els treballadors temporals –la majoria extracomunitaris– que havien funcionat i volien quedar-se. Aquella primera modificació rebaixava els requisits per entrar a la quota general de manera que un temporer que hagués treballat durant un mínim de tres campanyes al país pogués obtenir una residència estable. Des que va entrar en vigor el novembre passat, fins al 25 d’abril que es van tornar a rebaixar les condicions, van entrar a la quota general per aquesta via 300 treballadors.
El mes d’abril passat van tornar a rebaixar-se els requisits. Ja podien entrar una sol·licitud per obtenir el permís de residència i treball estable els temporers que només havien treballat durant un període al Principat. Havien, però, d’acreditar dos anys d’experiència. La condició va provocar les queixes d’empresaris del sector de l’hoteleria i la restauració que denunciaven que no podrien prorrogar el contracte a molts d’aquests treballadors de l’hivern que voldrien mantenir perquè no podien certificar amb documentació oficial el bagatge professional tot i tenir-lo. En tot cas, entre final d’abril i el darrer dia de l’octubre han canviat de condició 1.237 temporers més: 182 havien treballat durant tres períodes al país, 568 ho havien fet dos i 487, un.
I després de l’estiu el Govern ha aprovat el darrer canvi reglamentari que facilita l’accés directe de la quota de temporada a la general en vigor. El qui hagi treballat un període al Principat (i així es consideren quatre mesos a l’hivern o bé dos a l’estiu) pot demanar el permís de residència i treball sense haver de presentar més certificats d’experiència que els que hagi obtingut a Andorra. I, de fet, en pocs dies s’han fet variacions. Inicialment els temporers d’estiu havien d’haver treballat al país durant tres mesos però s’ha modificat perquè hi puguin entrar també els que ho van fer un parell de mesos.
INFORMACIÓ PRÈVIA I 'OFICIAL' SOBRE LA FEINA DE L'HIVERN
El col·lectiu Argentinos en Andorra s’ha mostrat satisfet amb la informació que s’està donant als seus compatriotes interessats a treballar a l’hivern a Andorra. Marcelo Ponce, el president del col·lectiu, va afirmar que tenen un acord amb el consolat argentí a Barcelona i el ministeri d’Interior d’Afers Exteriors del Principat per tal d’informar correctament a tothom qui vulgui vindre des del país sud-americà. Sobre la quantitat esperada d’immigrants que poden arribar al país, Ponce no va donar cap estimació, però espera que el moviment més important es produeixi de cara a les pròximes setmanes. També va remarcar que el tema rellevant no és quants treballadors venen, “sinó que estiguin informats i sàpiguen amb què es trobaran un cop arribin a Andorra”, feina que s’està complint gràcies a la col·laboració entre Argentinos en Andorra i les organitzacions esmentades. Ponce també va parlar sobre les condicions amb les quals es troben els argentins que es desplacen al Principat i va assegurar que no tenen cap queixa ja que “qui arriba al país amb contracte, té clares les condicions amb les quals arriba”, i qui ve sense contracte a buscar feina “també està informat de la situació”. D’altra banda, Ponce va apuntar que sovint quan es parla de temporers se’ls acostuma a culpar de molts problemes, quan el que s’hauria de mirar amb més atenció són “els empresaris o els proveïdors de treball”, que són els que posen les condicions laborals, va remarcar.