MORT SOBTADA
Dol per Toni Martí
L’excap de Govern mor als 60 anys per una aturada cardiorespiratòria
La mort sobtada de l’excap de Govern Toni Martí va colpir ahir institucions i classe política i social. Una aturada cardiorespiratòria fulminant va causar la defunció de Martí amb 60 anys i quan havia recuperat cert protagonisme públic com a observador en les negociacions amb la Unió Europea. La vàlua política, la vocació pel servei públic, però també la seva simpatia i proximitat van ser els trets que van destacar ahir companys de trajectòria, també rivals polítics, de diferents generacions. Xavier Espot, que va començar la carrera política en el primer Govern de DA comandat per Martí, va destacar aquesta relació: “Em va ajudar a fer que pogués esdevenir cap de Govern i m’ha estat donant bons consells i m’ha acompanyat durant aquests últims cinc anys.” Però també que “estimava Andorra profundament” i que “havia fet enormes sacrificis personals per aquest país”.
Jordi Alcobé, Jordi Cinca, Roser Suñé, Marc Vila i Gilbert Saboya van ser altres dels companys de Govern de Martí, en una o les dues legislatures que va liderar-lo. “Era un animal polític de raça com molt pocs hi ha hagut. Tenia una capacitat d’intuïció que no havia vist mai, i una lectura de la situació i d’anticipació única”, valorava Cinca, exministre de Finances. “Per mi va ser un guia, un mestre en molts sentits. Va liderar el país en un moment complicat, i estic satisfet i orgullós d’haver-lo pogut acompanyar”, afirmava Alcobé, exministre d’Economia i Territori. També Roser Suñé, ministra d’Educació en la primera legislatura demòcrata, va remarcar la implicació del difunt en la gestió pública. “Portava Andorra a dins. La política era la seva vida i sempre li deia que hi havia més vida a banda de la política”, va afirmar. “Tenia molta intuïció política, sensibilitat social i caràcter. Hi tenia una bona relació i respecte mutu quan vam coincidir plegats al Govern”, va apuntar al seu torn, l’actual Raonador, exministre d’Interior. Gilbert Saboya, que va ocupar les carteres d’Afers Exteriors i d’Economia durant els dos mandats de Martí, en va destacar que “va ser un cap de Govern que sempre va estar a l’altura en els moments més complicats i ajudava els que estaven amb ell”. El síndic general, Carles Ensenyat, conseller general durant aquelles legislatures, va valorar que “va treballar incansablement en pro d’Andorra per millorar les condicions de vida, els drets, l’economia”.
Marc Forné i Estanislau Sangrà van ser companys seus durant l’etapa que Martí va ser conseller general liberal. Sangrà, exparlamentari i exministre, va destacar-ne la figura des del vessant personal i polític: “Era una persona bona i autèntica. I com a polític va ser un dels més destacats de l’Andorra de final del segle XX i principi del XXI.” L’excap de Govern es va declarar “consternat” perquè, a més, “divendres vam dinar junts, era el més jove dels excaps de Govern”. L’altre excap de Govern liberal, Albert Pintat, va emfatitzar el vessant humà: “Com a polític era un líder natural, a més, no perdia mai la rialla i era molt simpàtic, cosa que és d’agrair.”
L’actual ministre d’Educació, Ladislau Baró, recordava que van començar plegats en política, llavors com a rivals, però que l’amistat que els unia va acabar confluint al projecte de Demòcrates. “El seu llegat és clau per entendre l’actualitat d’Andorra. Va tenir el valor de fer la reforma fiscal i els convenis de no doble imposició”, va subratallar. En termes similars es va expressar l’ambaixador d’Andorra a Espanya i exsíndic, Vicenç Mateu, també company de generació, que en va destacar que va ser “el cap de Govern que va emprendre reformes extraordinàries per modernitzar Andorra”.
L’excap de Govern Jaume Bartumeu rememorava els trenta anys en política compartits des de bàndols oposats, però destacava que “encara que hem tingut visions diferents va tenir l’habilitat de seguir amb la reforma i l’apropament a Europa que havíem iniciat”. Ara s’havien retrobat com a observadors davant la UE i ahir mateix al matí havien parlat per telèfon.
Abans de comandar el Govern, Martí va ser cònsol d’Escaldes fent tàndem amb Montserrat Capdevila, per a qui “era un gran polític”, però “sobretot un gran amic de la infància. Ens portàvem cinc dies”. L’actual cònsol escaldenca, Rosa Gili, que li va fer oposició des de la bancada socialdemòcrata al Consell, va expressar que “és una figura que recordo amb molt respecte. També ha estat una figura molt important per a Escaldes”.
El Govern ha decretat dos dies de dol nacional i avui i demà habilita un llibre de condolences a l’edifici administratiu entre les onze del matí i les sis de la tarda.