CREU ROJA

El nou centre deixa a zero la llista d'espera del servei de dia

Les 36 places concertades sumen un total de 110 amb Sant Julià i la capital

Els treballadors en un moment de la inauguració del nou espai.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Creu Roja Andorrana va inaugurar ahir a la tarda el nou centre de dia per a la gent gran dels Paraires, a Escaldes-Engordany, que podrà acollir fins a 36 usuaris de places concertades. Amb aquesta obertura el Govern disposa d’un total de 110 places concertades, de les quals la Creu Roja en té 88, que inclouen les del nou espais i les dels centres de Sant Julià de Lòria i la capital, una xifra que hauria de “deixar la llista d’espera a zero” pel que fa als serveis de dia, segons va explicar la ministra de Salut, Helena Mas.

Actualment, són set els usuaris que hi ha inscrits al centre des de l’obertura, dijous passat, i disposa d’una plantilla de quatre treballadors –una fisioterapeuta, un infermer i una voluntària que treballen a jornada completa, així com una terapeuta ocupacional que ho fa a temps parcial–, tot i que la voluntat és poder afegir dos auxiliars d’infermeria, tres tècnics de transport i un de neteja, i que tots exerceixin a temps complet.

Mas va afirmar que l’executiu segueix ferm amb l’objectiu de “canalitzar la solidaritat i la participació social en benefici de les famílies i els col·lectius més vulnerables”, mentre que el president de la Creu Roja, Josep Pol, va considerar que un nou centre és una “ajuda per descongestionar” l’accés als espais dels serveis de dia, tot i lamentar que no es pugui donar un servei 24 hores.

De la inversió total que la Creu Roja va estimar per a la confecció del centre, uns 300.000 euros, Pol va avançar que s’ha disminuït en 50.000, descendint als 250.000, tot i que la infraestructura s’ha fet “en un temps rècord”, segons va detallar amb relació als vuit mesos d’obra. La meitat de la inversió va ser a càrrec d’Emmanuel Macron com una “contribució a la solidaritat” i una proposta per “permetre que la gent gran es mantingui al seu domicili, fins i tot aquells que pateixen fortes dependències”, segons va declarar ahir el director del gabinet del Copríncep francès, Robert Mauri.

El centre disposa d’una superfície de 400 metres quadrats, dels quals 146 són de la terrassa exterior, amb diversos espais destinats a la pràctica de la motricitat i l’exercici físic, així com una zona per a la infermeria i les cures, i un espai per fer els àpats i per al descans.

Es poden beneficiar de la concertació de places que fan l’objecte d’aquest conveni les persones amb un grau de dependènciad’entre 1 a 5 (lleu, moderada, greu, molt greu i total, respectivament), en els termes establerts en el reglament de regulació de la comissió de valoració sociosanitària. L’accés a les places concertades es vehicula a través de l’àrea de Serveis Sociosanitaris, adscrita a Afers Socials, un cop la Covass hagi fet la valoració oportuna de les persones concernides, hagi elaborat la proposta d’accés al servei més idoni d’acord amb la situació personal i familiar i se n’hagi resolt la sol·licitud.

tracking