'Cas BPA'
L'advocat de Miquel diu que la de Gao Ping era una organització empresarial
El lletrat defensa que més enllà del frau fiscal, que no era delicte a Andorra, no hi ha proves al sumari del ‘cas Emperador’ d’activitats il·lícites
El judici al Tribunal de Corts per la causa primera de Banca Privada d’Andorra (BPA), el conegut com a cas Gao Ping, va entrar ahir a la recta final. Jesús Jiménez, l’advocat de Joan Pau Miquel, l’exconseller delegat de l’entitat intervinguda el 10 de març del 2015 i el processat que més pena es juga a la causa (vuit anys de presó, 100 milions de multa i deu anys d’inhabilitació), té l’últim torn de les defenses per presentar l’informe als magistrats i en una nova jornada maratoniana (va començar a un quart de deu del matí i va acabar pocs minuts després de les cinc de la tarda) va intentar demostrar que l’organització que liderava l’empresari xinès Gao Ping, de la qual el valencià Rafael Pallardó va blanquejar 70 milions d’euros a través de BPA, era empresarial i no pas delictiva.
La sessió del judici d’ahir va ser un repàs del sumari del cas Emperador, l’operació dirigida per la Fiscalia Anticorrupció i l’Audiència Nacional espanyoles contra la denominada màfia xinesa de la qual Gao Ping era un dels principals inculpats. Cal recordar que Pallardó era el testaferro de l’empresari xinès i que hauria blanquejat els diners provinents dels seus negocis a través de les denominades compensacions o intercanvis de diners entre clients de BPA. El que l’advocat va voler deixar clar ahir és que els diners de Gao Ping només provenien del frau fiscal –que no era un delicte a Andorra en la data que van tenir lloc els fets– i no de cap activitat delictiva que estigués castigada al Principat.
El sumari del cas Emperador deixaria clar, segons Jiménez, que l’organització de Gao Ping no hauria comès els delictes de falsificació documental, d’amenaces, de coaccions, contra la propietat intel·lectual i industrial o contra els drets dels treballadors. El lletrat de Joan Pau Miquel considera que la Fiscalia, en aquest cas l’andorrana, vol sostenir una acusació contra els 24 processats de la causa primera de BPA sense cap mena de base. Es va referir, a tall d’exemple, a les comunicacions intervengudes a Espanya als membres de la que seria la trama Gao Ping del cas Emperador, de les quals no s’hauria tret absolutament res. “Des del juny del 2010 al gener del 2011 s’han tingut els telèfons intervinguts, s’ha fet seguiment i no hi ha absolutament res. S’ha arxivat la causa”, va assenyalar l’advocat.
A través dels documents del sumari del cas Emperador que va llegir, el lletrat va considerar provat que la de Gao Ping “és una organització empresarial, que no hi ha delictes per agafar. Fa una activitat lícita d’importació i exportació de mercaderies. Hi pot haver frau fiscal, que no és cap delicte”. Jiménez va insistir que l’organització de Gao Ping, que es va investigar al cas Emperador, “no és il·lícita”.
I és que, per exemple, l’advocat de Miquel va llegir, gairebé interpretar, un interrogatori del jutge i el fiscal a una testimoni a qui presumptament l’organització de Gao Ping hauria amenaçat per un deute de 120.000 euros. Uns diners, propietat del xinès, que la parella de la dona li hauria robat. Ho va fer per demostrar que en aquest cas, l’únic que hi hauria al sumari del cas Emperador, no s’havia amenaçat la testimoni que davant jutge i fiscal assegurava que no tenia por per no pagar el deute, sinó per haver-lo traït (a Gao Ping).
Al llarg de la jornada també va sortir el nom de Rafael Pallardó, del qual l’advocat de l’exconseller delegat del banc intervingut va dir que només era un dels camins de l’organització de Gao Ping per enviar diners de les seves empreses a la Xina. “Només és una petita part dels enviaments”, va dir, per recordar que l’empresari xinès i el valencià no es coneixien en persona.
ÚLTIMA SETMANA DE LA VISTA AL TRIBUNAL DE CORTS
La que va començar ahir hauria de ser –o almenys així ho desitgen els magistrats del Tribunal de Corts– l’última setmana de judici de la causa primera de BPA. L’advocat Jesús Jiménez, que defensa l’exconseller delegat de l’entitat Joan Pau Miquel, és l’últim a intervenir abans que el tribunal doni la paraula de nou als processats. En el millor dels casos, el lletrat de Miquel acabarà avui el seu informe. Si això passa es donaria veu als processats, que tenen el dret a l’última paraula.