Obre el llibre de condolences

El cap de Govern, el síndic general i membres de Govern han estat els primers ha deixat missatges de record per Toni Martí

Xavier Espot ha obert el llibre de condolences per Toni MartíFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Xavier Espot, ha obert a les 11 hores el llibre de condolences en record a Toni Martí que va traspassar ahir a la tarda als 60 anys. El síndic general, Carles Ensenyat, i membres de Govern i representants de diferents institucions han deixat també missatgesen el llibre que s'ha instal·lat a la planta baixa de l'edifici administratiu per la defunció de qui va ser cap de l'executiu des del 2011 al 2019 .

Les mostres de condol es poden deixar al llibre avui i demà des de les 11 hores del matí i fins a les 18 hores de la tarda de manera ininterrompuda. Tothom que vulgui pot deixar un testimoni per recordar Toni Martí coincidint amb les dues jornades de dol que viu el Principat amb les banderes a mig pal a l'exterior i amb crespó negre a l'interior dels edificis. El comú d'Escaldes també ha habilitat un llibre de condolences en record de l'excònsol major de la parròquia durant dos mandats entre el 2003 i el 2011 que es troba a la planta baixa de casa comuna, i estarà disponible des de les 11 hores a les 18 hores avui i demà.

Xavier Espot ha tornat a recordar avui Toni Martí qualificant-lo com "una figura indefugible de la història d'Andorra, més enllà de la meva vinculació personal perquè va ser el meu mentor i fins ahir el meu conseller en la negociació amb la UE, era una persona que ha aportat una contribució absolutament destacable els últims anys". El cap de Govern ha remarcat que en aques tram final de la negociació de l'acord d'associació "greu, perquè és molt important, el trobaré molt a faltar perquè gairebé parlàvem cada dia i ara intentaré imaginar que m'hagués aconsellat". Espot ha recalcat que el desaparegut cap de Govern va ficar Escaldes al capdavant de totes les parròquies quan va ser cònsol "perquè va ser l'artífex de la transformació com a parròquia vanguardista" i ha subratllat que durant els seus mandats a l'executiu es va aconseguir l'homologació internacional, va completar el marc fiscal, va aixecar el secret bancari que va ser "una decisió valenta" i va recórrer un tram significatiu de la negociació amb la UE.

El cap de Govern ha ressaltat que Martí era "profundament reformista i conservador" quan calia i va portar "el timó en un moment difícil com la crisi de BPA que va resoldre amb molt bona nota". Xavier Espot ha assegurat que en els últims tres anys de la seva carrera política se seguirà inspirant en Martí "per la seva manera de veure les coses i la seva ideologia amb la que em sento identificat".

El síndic general, Carles Ensenyat, ha destacat "la petjada molt profunda i bona" que ha deixat Martí en l'Andorra d'avui i ha lloat que va agafar el país amb una crísi econòmica molt important "i va ser capaç de deixar-lo molt més estructurat, més fort, més potent". Ensenyat ha subrallat la part humana de l'excap de Govern "que ens va transmetre la passió per la política a tots, a mi i a tants ministres, perquè tinguem vocació de servei per Andorra". Carles Ensenyat ha presidit aquesta tarda la reunió de la junta de presidents de sindicatura que ha començat amb un minut de silenci d'homenatge a l'excap de Govern.

"Molta pena"

La ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, s'ha mostrat molt emocionada recordant Martí a qui va conèixer de petit quan treballava a la gestoria del seu pare. Marsol ha recalcat que "era un gran polític, un gran cap de Govern, una gran persona i un treballador incansable per Andorra" i ha assegurat sentir "molta pena, és un dia de moltes emocions i de grans records i estic molt contenta d'haver pogut conviure amb ell tots aquests anys", lamentant que "ens ha deixat prematurament".

La ministra d'Afers Socials i Funció Pública, Trini Marín i relleu durant vuit anys al capdavant del comú d'Escaldes Engordany després dels mandats d'Antoni Martí ha catalogat a l'excap de Govern com "el meu mentor polític i el meu amic" afegint que "vadepositaruna gran confiança amb mi que sempre li he agraït". Alhora la ministra ha volgut recordar les primeres eleccions que es va presentar junts "ens vam presentar amb unes nacionals a la parroquial, jo tenia29anys, anava tercera de suplent. Estic amb ell des dels 18 o 19 anys ensobrant els programes de les campanyes electorals".Martín s'ha mostrat afligida assegurant que "no podré oblidar-lo mai i crec que el país tampoc ho podrà fer" i ha lamentant que "era molt jove perquè passés això".

tracking