Records per l'excap de Govern

Les mostres de condol per la defunció de Toni Martí es succeeixen des de totes les entitats del país

Papereta de les primeres eleccions a les quals es va presentar i guanyar Toni Martí@BiblioNacional

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La consternació que ha provocat el traspàs de l'excap de Govern Toni Martí continua omplint les xarxes socials com va succeir des del moment que es va conèixer la defunció a causa d'un atac de cor. Entitats, institucions i privats mostren la commoció amb imatges i missatges de record a la llarga trajectòria pública de Martí.

La Biblioteca Nacional ha expressat el condol per l'òbit amb la imatge de la papereta de les eleccions del 1993, les primeres en els que Toni Martí es va presentar a uns comicis i les primeres de totes les que va concòrrer en les que va aconseguir el triomf a les urnes. L'excap de Govern va ser candidat amb Estanislau Sangrà per la circumscripció parroquial d'Escaldes i amb només 30 anys es va convertir en conseller general el 5 de gener del 1994.

El condol s'ha fet públic en les darreres hores des el comú de Sant Julià i el de Canillo que recorda que ha compartit "molts records amb ell, sempre al costat dels ciutadans" en un post amb una fotografia de Martí amb mossèn Ramon de Canillo a Aina. El cos de policia, el de banders, que avui havia de celebrar el seu patró, SDP, Liberals que el defineix com "un polític de llarga i valuosa trajectòria per al nostres país", l'FC Andorra, Protecció Civil, el SAAS, Mobilitat, Andorra Telecom, l'Ambaixada d'Espanya, Creand, MoraBanc, Andbank, l'AGIA o Pal Arinsal, entre d'altres s'han sumat a les mostres de condol.

L'exministre de Finances i fundador de Demòcrates amb Martí, Jordi Cinca, ha destacat en un post que recordarà "amb orgull" l'excap de Govern amb qui remarca ha tingut "la immensa sort de conèixer i conviure" en les facetes de pare, marit, fill, germà, amic o polític. I l'extitular de Turisme amb Martí i cònsol de Canillo, Francesc Camp, ha recordat que era "sempre directe i franc amb els amics" per la conversa que van tenir quan li va dir que no optava a la reelecció de cònsol, i afegeix que "quan se'n va algú amb qui has compartit tant sense avisar, no saps que dir".

El ministre de Turisme i Comerç, Jordi Torres, ha expressat l'agraïment a Toni Martí per haver-li portat a la política nacional i l'ha destacat com "un gran andorrà com pocs i se'l trobarà a faltar", acompanyant el missatge d'una foto amb Martí al despatx de Govern amb part de l'equip del cap de l'executiu. La ministra d'Afers Exteriors, Imma Tor, ha assegurat que va viure "moments importants compartits amb ell i l'equip d'Exteriors com la Cimera de la Francofonia del 2018 a Armènia" i publica una imatge amb Martí en aquella trobada. L'exministra i ambaixadora Eva Descarrega ha asseverat que ha estat "un gran honor i un privilegi formar part del seu segon Govern". Una sensació similar a la que ha manifestat qui va ser cònsol menor amb Martí, Montserrat Capdevila, afirmant estar "orgullosa d'haver compartit amb tu grans moments".

El cònsol d'Andorra la Vella, David Astrié, també ha tingut paraules de comiat per a Martí amb un "etern agraïment per haver-me donat l'empenta" per entrar en política. El cònsol major lauredià, Josep Majoral, s'ha manifestat "consternat per la sobtada pèrdua" de Martí amb qui va compartir "moments importants al Consell General". La cònsol major d'Escaldes, Rosa Gili, ha escrit aquesta tarda que ha compartit molts anys de política amb Martí que tenia "la política a la pell i sense tu la política escaldenca serà una altra". I la consellera general del PS Judith Salazar ha assegurat que la defunció de l'excap de Govern és "d'aquelles pèrdues que saben molt i molt greu".

L'expresident de la Cambra de Comerç Marc Pantebre es declarava "en xoc" en conèixer el traspàs de Martí afegint "no hi ha dret. DEP amic meu". El president de la CEA ha manifestat que "Andorra perd un gran polític i un molt bon escaldenc". I l'exalcalde de la Seu Albert Batalla ha recalcat que l'ajuntament de la capital alturgellenca "sempre va trobar en ell un aliat per resoldre problemes i bastir projectes comuns" afirmant que era "un convençut del bon veïnatge".

L'exentrenador del MoraBanc Andorra Ibon Navarro també ha tingut paraules de record per a Martí, a qui fa definit com una "persona de gran carisma, que desbordaba passió pel básquet, a més d'energia i il·lusió pel que creia". El president del club tricolor, Gorka Aixàs, ha assegurat en una publicació que trobarà a faltar al seu amic que ha marxat "massa d'hora Toni, massa coses per fer, massa estones per estar junts que ja no tindrem". El MoraBanc ha començat l'entrenament d'avui guardant un minut de silenci que afirmen "mai serà suficient per recordar tot el que has estat per nosaltres".

La Federació d'Atletisme ha destacat que Toni Martí era "un polític que sempre va entendre la importància de l'esport com a eina d'integració i cohesió". I el president de l'entitat, Josep Missé, que va ser secretari d'Estat per a la diversificació econòmica i innovació amb l'executiu de Martí, ha recordat "com em feia riure molts dies a Govern quan em deia: 'avui també aneu amb el Jordi Cinca a fer un footing?'".

El cònsol menor d'Escaldes, Quim Dolsa, la secretària d'Estat d'Afers Financers Internacionals, Noelia Souque, l'ambaixador al Regne Unit i Irlanda i exconseller general demòcrata, Carles Jordana, l'exministra Judith Pallarés, l'exconsellera general Sílvia Bonet, l'exconsellera comunal Sandra Tomàs, l'exdirector d'RTVASA Xavi Mujal, el demòcrata Jordi Ribes, Delfí Roca, la Federació d'Handbol, la de bàsquet, la UE Santa Coloma, Castellers d'Andorra o la branca sanitària de l'USdA, també han lamentat públicament l'òbit de l'excap de l'executiu ahir a la tarda.

tracking