Santiago Cirugeda

“Apostem per l'obra responsable i inclusiva”

Santiago Cirugeda a una obra.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’arquitecte social i activista espanyol Santiago Cirugeda ofereix avui a les 19 hores a la sala d’actes del comú d’Escaldes la xerrada Construint amb la Crazy Army. Cirugeda ha construït amb el seu equip estructures de caràcter social per diferents ciutats espanyoles, europees i americanes.

Sobre què parlarà a la conferència?

Ensenyarem les pràctiques que fem, estructures que normalment no s’han vist resoltes per l’administració pública i hem hagut d’intervenir. També parlarem de les històries personals que hem viscut a les obres, com el cas d’una nena que va voler pujar a una grua per superar el vertigen.

Recetas Urbanas, què és?

És un projecte en el qual ens ajuntem amb gent d’arreu del món per resoldre projectes que no s’han pogut solucionar per la via pública. A més, tenim un factor social, ja que treballem amb gent que ve d’entorns complexos, com les drogues, problemes familiars. També fem coses amb nens i gent de molts mons diferents, com educadors socials, artistes, psicòlegs…

Com definiria l’arquitectura que fan?

Com a arquitectura social i inclusiva. A la comercial sovint es veuen grans edificis espectaculars que amb prou feines compleixen cap funció, però això no ens interessa, volem que les nostres construccions tinguin contingut interior. Molts processos de la nostra construcció els fem treballant amb gent en formació, amb discapacitats... També és una arquitectura participativa, ja que deixem que la gent aporti, cosa que sovint no es pot fer en l’arquitectura convencional.

A més, fan projectes sostenibles.

Hem fet edificis amb més del 80% del material reutilitzat i que sempre passen les inspeccions tècniques. Amb els anys hem mobilitzat més de dos milions d’euros en materials reutilitzables.

Moltes construccions que fan es mouen pel buit legal.

Sempre busquem totes les vies legals possibles, però a vegades no es pot esperar a tenir llicència per poder començar una obra urgent com pot ser una escola o un hospital. Hi ha prioritats més importants que complir amb la paperassa legal.

Andorra té un problema molt greu d’habitatge, creu que les seves obres podrien ser una solució?

De moment ningú ens ha demanat res a Andorra. El problema també passa a altres llocs, falten polítiques públiques per facilitar l’habitatge, també hi ha molts pisos buits que pertanyen a la banca. Alguns ajuntaments estan intentant comprar bosses d’habitatge per fer vivendes socials, però no són processos ràpids.

Què ha de ser per a vostè l’arquitectura?

L’arquitectura és un món frívol, però crec que cal que existeixin projectes frívols. Una altra cosa és que hi ha projectes que el seu pressupost s’acaba multiplicant per tres i arruïnen ciutats. A mi això em sembla ridícul perquè molts cops aquestes obres no compleixen els objectius econòmics o funcionals i acaben sent obres d’art més que edificis utilitzables. Nosaltres apostem per l’obra responsable i inclusiva, i algunes grans firmes ja s’han interessat pels nostres projectes.

Consideren que la seva arquitectura és art?

Al principi, quan feia coses fora de l’urbanisme comercial la gent creia que havia de ser artista, però jo mai m’he definit així. El que sí que faig és utilitzar-ho, ja que ens dona facilitats per poder executar certes coses de manera més directa. Personalment, l’art em cansa perquè també és un món frívol, tot i que no té tanta responsabilitat com l’arquitectura.

tracking